latinica  ћирилица
17/03/2017 |  13:15 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Иванић у Бакуу разговарао са предсједником Азербејџана

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарао је у Бакуу с предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим.
Иванић-Алијев - Фото: РТРС
Иванић-АлијевФото: РТРС

Предсједавајући Иванић захвалио је предсједнику Алијеву за укупну подршку коју Азербејџан пружа БиХ, а посебно на инвестицијама чија је реализација у току.

Азербејџан финансира изградњу фабрика за прераду воћа и поврћа у Сребреници и Добоју, те пројекат реконструкције Дома здравља у Котор Вароши који финансира Фондација Хајдар Алијев. Камен темељац за реконструкцију овог дома здравља положен је прије десетак дана, а рок за завршетак радова је децембар ове године.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је предсједника Алијева о актуелним унутрашњополитичким приликама и корацима које БиХ чини у испуњавању услова за чланство у Европској унији.

Током разговора, предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је значај окретања питањима везаним за будућност.

Алијев је пренио Иванићу очекивања Азербејџана у вези са значајним привредним растом ове земље, због чега је реално и проширивање подручја могуће сарадње.

Посебно је истакнута могућност унапређења трговинске сарадње и сарадње у области туризма. Значајно питање за Азербејџан је актуелна изградња Јужног гасног коридора, о чему су недавно вођени разговори и с Европском унијом.

Изражено је задовољство због традиционално добрих билатералних односа двију земаља, те размијењена мишљења о глобалној ситуацији. Саговорници су констатовали да постоји висок степен сагласности о значајним питањима међународних односа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ позвао је предсједника Азербејџана да у најскорије вријеме посјети БиХ.

Иванић у Бакуу учествује и на 5. Глобалном Баку форуму у организацији Међународног центра Низами Гањави, гдје је  говорио на сесији „Будућност Европе“.