latinica  ћирилица
17/03/2017 |  13:12 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Усташки графити на фасади основне школе у Шибенику (ФОТО)

Графити мржње 'Сви Срби су четници', 'За дом спремни' и усташко слово 'У' осванули су четвртак на фасади шибенске Основне школе Видици. 'Оваквих случајева било је и раније па су, нажалост, Срби у жупанији већ навикнути на такве појаве', каже шибенско-книнска дожупаница (замјеница жупана).
Говор мржње у Шибенику (фото: http://www.sibenik.in/) -
Говор мржње у Шибенику (фото: http://www.sibenik.in/)

Графити мржње 'Сви Срби су четници', 'За дом спремни' и усташко слово 'У' осванули су четвртак ујутро преко цијелог прочеља шибенске Основне школе Видици. Како јавља портал Šibenik.in, полиција је поподне направила увиђај, након чега је спорни натпис префарбан.

Дарко Реља, директор ОШ Видици, је потврдио да га је контактирала полиција која трага за непознатим починитељима. Казао је да не зна тко је позвао полицију будући да радници школе нису раније видјели графит написан црним спрејом.

- Такво изражавање је насиље и апсолутно сам против говора мржње. Ријеч је о графиту који је за сваку осуду и против тих страшних порука се морамо борити. Ту је послана једна јако ружна порука, тим више јер је ријеч о одгојно-образовној установи – рекао је Реља.

Овај догађај за Новости је коментирала шибенско-книнска дожупаница (замјеница жупана) Ања Шимпрага.

- Оваквих случајева било је и раније па су, нажалост, Срби у жупанији већ навикнути на такве појаве, јер се свако мало испише графит којим се поручи да нисмо добродошли на овом подручју – рекла је Шимпрага и додала да хулиганским акцијама једино држава може стати на крај.

Дожупаница, која је из редова СДСС-а се осврнула и на недавно објављени Билтен СНВ-а о историјском ревизионизму, говору мржње и насиљу према Србима у 2016. години, у којем су истакнути и случајеви из 'њене' жупаније.

- Ријеч је о низу појединачних случајева, али кад то видите, а припадник сте мањине којој су такве поруке намијењене, није вам нимало лако. Увијек се згрозим кад видим поруке које садрже говор мржње, поготово на порталима, гдје у вербалним нападима предњаче млади људи који нису прошли рат, а ипак мрзе – закључила је Ања Шимпрага.

Извор: portalnovosti.com