latinica  ћирилица
17/03/2017 |  12:45 | Аутор: РТРС

"Све је добро док не дође Азра"

На суђењу Азри Башић, оптуженој за злочине почињене у Дервенти, свједок Тужилаштва БиХ је рекао да га је “Азра боцкала ножем“, те ударила у Дому Југословенске народне армије (ЈНА).
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Неђо Благојевић је испричао да је заробљен 26. априла 1992. године у Дервенти и доведен у групи од 15 до 20 особа у Дом ЈНА. Појаснио је да су поскидани до паса, те су морали скинути сатове и накит.

Према исказу свједока, до зида је стајао он, Миле Кузмановић и Момир Лазић.

Благојевић је посвједочио да је “почела фуртутма“, те су неки викали: “Све је добро док не дође Азра“, и да је затим ушла Азра.

“Почела је од Миле. Рекла му је да ће му одсјећи полни орган. Ту су њега средили, прешли на Момира. Азра је дошла до мене и ударила ме“, рекао је он, додавши да је посрнуо и да су га двојица ухватила да не падне, те да га је Азра три пута “боцнула“ ножем. Појаснио је да није био убод, али је крварио.

Свједок се присјетио да га је гурнула и да су га “ту средили“. “Падао сам у несвијест. Двојица су стајала поврх и рекла ми да лижем крв. То сам и урадио. Избачен сам кроз прозор“, казао је свједок.

На упит да ли је Азра ударала Кузмановића, одговорио је да то не би могао рећи и да су га “више ударала ова двојица“.

За Благоју Ђураша је навео да је видио када су га увели, бацили на патос и почели ударати.

“Ујутро су ми причали да је Благоје заклан. Да су видјели наводно да га је Азра заклала“, рекао је свједок, додавши да су му рекли да је Азра била с још једним мушкарцем.

Азра Башић је оптужена да је, као припадница Хрватског вијећа обране (ХВО), од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома Југославенске народне армије (ЈНА) у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда.

Свједок Борислав Миоданић је рекао да га је заробила “јединица Мунгоси“ 26. априла 1992. и одведен је у село Поље и претучен. Након тога, казао је да је одведен у Дом војске.

Навео је да је у Дом проведен кроз неку просторију и да је чуо “можда“ како људи добивају батине, али да није видио. Истакао је да је и он био тучен и падао у несвијест.

Миоданић је споменуо ранију изјаву и рекао да је “можда била једна жена“. На упит Вијећа зашто каже “можда“, свједок је одговорио зато што није видио. Појаснио је да кад би и видио ту жену да је не би могао препознати.

Тужилаштво је предочило свједокову изјаву из 1992. године у којој тврди да је “Азра ножем пресјекла гркљан“ Благоју Ђурашу. Свједок је појаснио да Ђураша није видио и не зна откуд то у изјави.

Суђење ће се наставити 24. марта.

Извор: БИРН