latinica  ћирилица
17/03/2017 |  12:10 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (ФОТО)

У недјељу се навршава пола године откако је положен камен темељац и почела изградња највећег туристичког града у Европи. Тада је речено да ће у изградњу пројекта Бурој Озоне у Трнову крај Сарајева бити уложено око 4,5 милијарди КМ, те да ће садржавати око 1.000 вила, хотеле, стадион, болницу итд.
Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (Фото: BiznisInfo) -
Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (Фото: BiznisInfo)

Церемонији 19. септембра 2016. у Трнову присуствовали су највиши државни званичници, а одмах након тога инвеститор, компанија Buroj International Group почела је с градњом положивши темеље за 5-6 првих кућа.

Осим споменутих темеља за 5-6 кућа ништа више није урађено а градилиште је напуштено. Мјесто градње није означено нити припремљено за радове, нема никаквих активности, радника нити иједне машине.

На лицу мјеста нема ни чувара а уклоњена је чак и табла с именом инвеститора и основним подацима о пројекту, која по закону мора стајати на сваком градилишту.

Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (Фото: BiznisInfo)

Портал БизнисИнфо је послао упит компанији Бурој због чега не изводе радове али никакав одговор нису добили. Незванично, компанија тренутно нема новца.

План је, како сазнаје БизнисИнфо, био да унапријед продају виле те да тим новцем граде. Али, како продаја иде много лошије него што се очекивало, цијели пројекат је под упитником.

Главни разлог лоше продаје је чињеница да закон не омогућава држављанима арапских земаља да постану власници некретнина у БиХ. Раније се тај закон заобилазио, али након прошлогодишње акције СИПА-е и Службе за послове са странцима та пракса је прекинута а продаја скоро потпуно стала.

Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (Фото: BiznisInfo)

Осим тога, инвеститор очито никада није ни дошао у посјед земљишта, с обзиром на огласе који се могу наћи на интернету. На највећем домаћем сајту за продају OLX (бивши ПИК) налази се оглас којим власник продаје земљиште управо на мјесту гдје је планирана градња Бурој Озонеа.

"Земљиште у будућем туристичком комплексу Бурој Озоне на Пречком пољу у подножју Бјелашнице. Земљиште је парцелисано, сви папири уредни, власништво 1/1. Ради се о земљишту које није продано општини због немогућности постизања договора око цијене", наводи се у овом огласу.

Погледајте како данас изгледа "босански Дубаи" (Фото: BiznisInfo)

На OLX се може наћи још огласа на којима се продају друге парцеле на Пречком пољу, односно на мјесту гдје је планирана градња туристичког града, а које су још увијек у власништву приватних лица.

O почетку изградње туристичког града Бурој Озоне прије пола године извијестили сви регионални па чак и многи свјетски медији који су пројекат називали и "босански Дубаи", али да сада подаци са терена не дају никакву наду да ће овај пројекат икада бити реализован.

Извор: БизнисИнфо