latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:48 | Аутор: РТРС

Михајловић: Желимо да градимо ауто-пут Београд - Сарајево

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је Србија спремна за пројекат градње ауто-пута Београд-Сарајево, али да "унутар БиХ морају да се договоре о траси".
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Одговарајући на питање новинара који се конкретно радови могу очекивати након самита у Сарајеву, она је рекла да ће се свакако градити ауто-пут Ниш-Приштина, а да Србија жели да гради и ауто-пут Београд-Сарајево.

Она је додала да Србија ради и на повезивању са Бугарском и Грчком путним коридорима и пругама.

"За нас је јако важан тај железнички коридор од Грчке до Будимпеште. Наша позиција је централна и ми смо свесни да од таквог инфраструктурног повезивања зависи стабилност целог региона и на томе посвећемо радимо", рекла је Михајловићева у београдском хотелу "Краун плаза", где је отворила конференцију "Здраве жене Србије - превентивна медицина".

Према њеним ријечима, пројектна документација за ауто-пут од Ниша до Мердара у дужини од 77 километара биће завршена до љета, а радови на изградњи би могли да почну веће сљедеће године.

"Завршава се пројектно-техничка документација током лета, што финансира европски Фонд за западни Балкан. Верујем да ће у Трсту ове године разговарати представници влада са ЕУ о начинима финансирања", истакла је Михајловићева.

Она је додала и да ће Србија брзо завршити експропријацију земљишта.

"Ако се заврши документација половином ове године и ако уђемо у моделе финансирања градња би могла да почне наредне године", рекла је Михајловићева.

Извор: Срна