latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:37 | Аутор: РТРС

Тојота улаже 240 милиона фунти у пословање у Британији

Јапански произвођач аутомобила Тојота најавио је у четвртак 240 милиона фунти улагања у пословање у Великој Британији, али је наговијестио да будућност његовог пословања у тој земљи зависи о исходу преговора о иступању Британије из Европске уније.
Тојота - Фото: АП
ТојотаФото: АП

Јапански аутомобилски див планира осавременити производне погоне у централној Енглеској, у Барнстону, а улагања укључују и обећани допринос британске владе од 21,3 милиона фунти како би се ублажио утицај на околину.

Јохан ван Зил, предсједник и извршни директор "Toyota Motor Europe", рекао је да је компанија усмјерена на очување глобалне конкурентности својих европских постројења.

Такође, нагласио је важност британског приступа европским тржиштима, који остаје несигуран након што је премијерка Тереза Меј најавила да ће Британија изаћи из јединственог европског тржишта.

"Континуиран предвидив и једноставан приступ тржишту без царина и осталих препрека између Велике Британије и Европе биће кључан за будући успјех", рекао је Ван Зил.

Највећи британски синдикат који заступа раднике у аутомобилској индустрији "Unite" позвао је британску владу да учини "све што је потребно" како би задржали такав приступ европским тржиштима.

"Аутомобилска индустрија је један од драгуља у круни наше националне производње, министри морају радити с нама да и даље остане тако", поручио је главни секретар "Unite" Лен Мекласки.

Двогодишњи преговори о британским односима с Европском унијом након Брегзита требали би започети у сљедећем мјесецу, а премијерка Меј планира покренути службени поступак изласка из ЕУ до краја мјесеца.

Извор: poslovni.hr