latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:24 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Реакције на изјаве Китаровићеве: Нетачне тврдње о повратку избјеглица

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Бањалуци да се ни у ком случају не може расправљати о уставном, политичком и правном капацитету Републике Српске.

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је потребна доградња Дејтонског мировног споразума, Стевандић је рекао да не зна да ли она изјаве о овом споразуму даје ради маркетинга.

"Сигурно је само да се овај споразум може доградити у Федерацији БиХ да би били ријешени проблеми у односима Бошњака и Хрвата", рекао је новинарима Стевандић.

Китаровићева је јуче у Неуму изјавила да ће Хрватска снажно дјеловати према међународној заједници с циљем доградње Дејтонског споразума, осигурања стабилности БиХ и спречавања спољних утицаја.

Предсједник Асоцијације удружења расељених, повратника и избјеглица у Републици Српској Војислав Милишић каже да су нетачне тврдње хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да готово да нема повратка избјеглица у Републику Српску.

"Изненађен сам што су са највишег нивоа власти Хрватске изречене овакве квалификације, које су непровјерене и потпуно нетачне", рекао је Милишић Срни.

Милишић је истакао да су резултати повратка Бошњака и Хрвата у Републику Српску много бољи у односу на повратак Срба у Федерацију БиХ, јер су за то обезбијеђени сви предуслови.

"Бошњацима и Хрватима у Републици Српској у 99 одсто случајева је враћена имовина, а преостали дио треба да се ријеши на судовима", истакао је Милишић.

Друга је ствар, додао је он, што је Хрватима у Републици Српској враћена имовина, а они су отишли у Хрватску и тамо ушли у посјед српске имовине па не желе да се овамо врате.

Китаровићева је рекла јуче у Неуму на отварању научне конференције "Хрвати БиХ - носиоци европских вриједности" да у Српској готово да нема повратка избјеглица, а да се у Федерацији БиХ наставља мајоризација Хрвата.

Пузигаћа: Хрвати не желе да се врате у Републику Српску

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да Хрвати, иако им је у потпуности враћена имовина, не желе да се врате у Републику Српску јер су у Хрватској заузели српске куће и станове.

Пузигаћа је рекао Срни да су нетачне тврдње хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић у којима се наводи да у Републици Српској готово да нема повратка избјеглица.

"Потпуно је неприхватљиво да хрватски званичницима годинама указују на то да неко, наводно, Хрватима брани повратак у Републику Српску, док их с друге стране не занима то што Хрватска годинама опструише Србима поврат стечених права у тој држави - радних, пензионих, имовинсских, станарских", истакао је Пузигаћа.

Он је закључио да хрватске власти не желе да се одржи заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ, на којима би требало да се разговара о стеченим правима Срба у Хрватској, а чију су могућност одржавања раније најављивали званичници БиХ.

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић рекла је јуче у Неуму на отварању научне конференције "Хрвати БиХ - носиоци европских вриједности" и да у Републици Српској готово да нема повратка избјеглица, а да се у Федерацији БиХ наставља мајоризација Хрвата.

Извор: СРНА