latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:11 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Студенти са Правног факултета у Приштини у посјети Српској (ВИДЕО)

У посјети Републици Српској 80 студената Правног факултета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици. У оквиру посјете у Бањалуци упознали су се са начином рада извршних и законодавних тијела у Републици Српској.
Студенти са Правног факултета у Приштини у посјети Српској - Фото: РТРС
Студенти са Правног факултета у Приштини у посјети СрпскојФото: РТРС

Успостављање сарадње, размјена искустава, али и склапање пријатељстава-80 студената са Космета с тим циљевима посјетили су Бањалуку.

"Мени и мојим колегама је велика част што се данас налазимо овдје и ових дана, захвалну смо Студентском савезу Правног факултета. Одушевљени смо градом", истакла је Милена Петковић, студенткиња Правног факултета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

"Циљ овог пројекта је међусобно дружење и упознавање студената из Косовске Митровице, односно са Косова и Метохије и из Републике Српске", наводи Иван Веријевић, предсједник Студентског парламента Правног факултета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Гости су посјетили Палату предсједника, Народну скупштину и Владу Српске, а током посјете упознати су са са историјатом, организацијом и начином одлучивања у институцијама Српске.

"Начин на који ми сарађујемо поготово са популацијом из властитог народа, онима који су угрожени на Косову, нама служи као орјентир за будућност да помогнемо њима, а да српијечимо да се слична угрожавања права догоде нама", рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

"Оно што сматрам наручито важним јесте да поједина искуства, прије свега говорим о Министарству правде, која има Министарство правде, поготово у оквиру структуралног дијалога подијелимо са тим младим људима", јасан је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Посјета студената Правног факултета са Космета, дио је пројекта бањалучког правног факултета "Глас права у пракси, специјалне и паралелне везе".

"Уназад годину и по дана угостили смо око 300 студената из Републике Српске и Србије у државотворним установама Републике Српске и на Правном факултету", подсјетио је Миле Аљетић, предсједник Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Ове године, у оквиру акције "Спојимо српску дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", 13 градова и општина Српске ће угостити 650 дјеце са Косова и Метохије.

"У тај пројекат није само укључено 600 или 700 дјеце, укључене су и њихове породице у Српској и породице на Косову и Метохији, тако да могу рећи да је у све укључено око 10.000 људи и из тих сусрета се рађају кумства и пријатељства", рекао је Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метогије.

"Кроз те контакте дјеце успоставиће се и контакт са породицама са Косова и Метохије и највећи успјех тог пројекта дугорочно ће бити пријатељство између дјеце", закључио је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Посјета ће бити организована од 17. до 24. јуна, а планирано је братимљење четири школе из Српске и са Косова.