latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:48 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Жарко Папић: Приштинске власти покушале да испровоцирају Вучића и "минирају" самит

Самит западних лидера у Сарајеву је дипломатски гледано успио, јер је пропао покушај тзв. приштинских власти да испровоцирају српског премијера Александра Вучића и минирају самит, изјавио је за РТРС професор Жарко Папић.
Жарко Папић - Фото: РТРС
Жарко ПапићФото: РТРС

Анализирајући домете тек завршеног Самита лидера Западног Балкана у Сарајеву, Папић је за наш магазин "Печат" навео да је идеја приштинских власти била да испровоцирају српског премијера и самит окрену у другом правцу".

"Посебно је успио зато што је избјегао директно минирање које су покушале тзв. приштинске власти присвајањем имовине СФРЈ и србијанских предузећа на Косову и Метохији и хапшење предсједника једне општине само зато што је носио плакату с Вучићем, и све то дан уочи регионалног скупа у Сарајеву, рекао је Папић.

Тајминг није случајан, каже Папић, јер је идеја била да се Вучић испровоцира, самит узбурка и окрене у другом правцу. Оцјењује да на Балкану царују лажи, а једну од њих је изрекао и Хашим Тачи - да Србија није правна насљедница СФРЈ што је "чиста лаж", наглашава Папић.

"Волио бих да ЕУ једном конкретно идентификује ко је главни реметилачки фактор на Балкану. Несумњиво, једино непоражени национализам је 'Великоалбански'", констатује угледни сарајевски аналитичар.

Говорећи о порукама скупа, Папић закључује да је свим учесницима требао позитивни поен који су добили самитом, како би могли рећи: "Ево и ми смо нормални".

Коментаришући научни скуп који је одржан у Неуму паралелно са сарајевским самитом, а који је окупио водеће хрватске политичаре из БиХ и Хрватске, Папић је оцијенио да га тај скуп подсјећа на сарајевску Вијећницу на којој су бошњачки прваци одлучили да поднесу захтјев за ревизију пресуде против Србије.

"То ми личи на скуп у Вијећници пред ревизију. Зовеш само оне за које знаш да се слажу с тобом".

Папић је изненађен и називом научног скупа да су "Хрвати једини чувари европских вриједности". Повлачи паралелу с изјавом турског предсједника Ердогана који је рекао да смо на прагу судара "полумјесеца и крста".

"Ја сам запрепаштен. Наслов 'Хрвати су чувари европских вриједности' ме јако подсјећа на вишедеценијску паролу да су Хрвати 'предзиђе католичанства' у Европи. Ако то спојите са супротном изјавом Ердогана који каже да смо на прагу судара 'полумјесеца и крста', онда смо се вратили 300 година уназад и кад је ријеч о Неуму и Истамбулу", каже Папић.

Осврћући се на кризу због ревизије за коју каже да је 'криза са дуплим дном', професор Папић сматра да је на снази друга фаза у којој код бошњачке партије јачају националистичке тенденције. Сматра да је сада све на моралној, политичкој и кривичној одговорности и да је Тужилаштво БиХ на великом испиту!