latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:41 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Како опоравити привреду у Брчко Дистрикту? (ВИДЕО)

Привреда у Брчком је у веома лошем стању, углавном због неадекватне бриге представника власти, посебно према производним предузећима, кажу у Привредној комори. Поручују да је потребно што прије сачинити боље законе и основати Развојну агенцију, која би ефикасније подстицала укупну привредну активност, истичу у Удружењу послодаваца.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У творници акумулатора "Тесла", незадовољни су подстицајима за производна предузећа. То је и један од разлога што је мало оваквих предузећа опстало на избирљивом тржишту и што су ријетки случајеви отварања нових погона.

"На жалост се у Брчком између 8 и 10 милиона марака годишње даје у привреду као подстицај, али 70 одсто од тога добијају трговачка предузећа", рекао је Миодраг Буквић из Творнице акумулатора Тесла.

Осим овога, проблем је и то што Влада Дистрикта због досадашњих организационих проблема у Привредној комори, није инсистирала на оживљавању Економско- социјалног савјета, у којем би стручњаци за привреду предлагали спроводиве законе.

"Ако се ту усагласе ставови, онда то на скупштини треба да иде лако, и онда тог момента неће бити проблема са привредом", сматра Јеленкко Илић, потпредсједник Привредне коморе.

Постојеће подстицаје и додатна средства за оживљавање привреде у Брчком, потребно је координисати на функционалан начин. За то је, као и у Републику Српску, потребно основати Развојну агенцију.

"Да се под хитно формира Развојна агенција Брчко Дистрикта која ће бити спона између Владе и привреде и која ће бити на услузи", наводи Шевал Суљкановић, предсједник Удружења послодаваца Дистрикта.

Из Владе одговарају: "Спремни смо на реформисање подстицајне политике. Што прије би због тога, кажу, у скупштину био прослијеђен закон о 10 пословних зона, на 10 најпогоднијих локација". Кажу да је непостојањем овог закона, привредна активност гушена.

"Циљ је да ми одредимо мјеста на којима се може врло једноставно и ефикасно урадити, односно да се може врло брзо почети са бизнисом", каже Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду у Влади Дистрикта.

У Влади тврде да ће већ након усвајања буџета, привредници са представницима Владе и Синдиката, предложити најбољу варијанту овог закона, чијом примјеном би био и започет опоравак привреде у Брчком.