latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:27 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Енгељгарт: Москва цијени досљедан и принципијелан став Додика

Научни сарадник на Институту за славистику Руске академије наука Георгиј Енгељгарт оцјењује да је предсједник Републике Српске Милорад Додик досљедан и принципијелан политичар који не мијења ставове, што Руска Федерација веома цијени, па чак и када се ставови не поклапају.
Георгиј Енгељгарт (фото: www.princip.info) - Фото: СРНА
Георгиј Енгељгарт (фото: www.princip.info)Фото: СРНА

Енгељгарт је констатовао да Москва на Републику Српску гледа као на поузданог партнера у региону и да су састанци предсједника Руске Федерације Владимира Путина са Додиком чешћи него са званичницима многих самосталних држава.

"Република Српска нема пун државни капацитет, али има пажњу у Москви. На примјер, са Пољском, великом земљом у пуном капацитету, немамо много контаката, као са Српском. Важна ствар за Москву и Путина је вјеродостојност и досљедност партнера. Додик овдје ужива поштовање као досљедан и одговоран партнер који не мијења ставове и то Москва цијени", рекао је Енгељгарт у интервјуу за Срну.

Он је навео да је Српска, током јачања конфликта између Запада и Русије, приказивана као руско упориште у Европи које треба срушити по сваку цијену, а то значи да међународна заједница жмури на формалности и на кршење Дејтонског мировног споразума.

Енгељгарт је нагласио да су америчке санкције Додику - цијена коју је предсједник Српске платио за свој став, за досљедну политику и чврст национални гард.

"Послије рата, у Додика су полагали велике наде и били су веома изненађени када су, умјесто неког послушника, схватили да имају посла са самосталним играчем. Већ пет-шест година на Западу постоји јасна мржња према Додику.

Схватају га као неку препреку њиховој политици у БиХ, препреку која мора бити уклоњена, и то не због личних особина, већ због политике и његовог става о статусу Републике Српске и општих питања у БиХ", истиче Енгељгарт.

Према његовој оцјени, пропао је покушај склањања Додика кроз унутрашњу борбу у Српској, те се кренуло са спољашњим притиском, па су у посљедње вријеме интензивирани напади на Републику Српску.

"Можда је банално, али сматрам да је то, можда, због промјена у САД и јасних проблема у ЕУ. Сарајевски политичари су навикли да егзистирају у систему спољне доминације, када добијају инструкције у амбасадама, а сада је мало нејасно и покушавају да опипају новонасталу ситуацију - да ли могу још нешто да приграбе од надлежности", рекао је Енгељгарт.

Он наводи да су сарајевски политичари полагали наду у побједу Хилари Клинтон на предсједничким изборима у САД - да ће бити појачан спољни притисак на Бањалуку и да ће добити нове поене за разградњу Српске.

"С једне стране, сада виде да то није случај, а са друге стране, већ су били почели одређени процеси, попут ситуације са одлуком Уставног суда БиХ, саслушавања политичара из Српске због референдума и друго.

И захтјев за ревизију пресуде је у низу тих акција, али је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић ту наишао на чврст став политичара из Српске. Разбуктавао је страсти код свог народа, али то није била добро припремљена импровизација", констатује Енгељгарт.

Ситуација у БиХ је таква да сарајевске власти, на челу са СДА, сматра Енгељгарт, настоје да направе игру у којој један добије, а други губи и да не узимају у обзир интересе других, односно Републике Српске и странака из Српске.

"Уставни суд БиХ и низ других институција само су инструментализовани у томе. То није озбиљан рад институција једне земље. Присуство странаца у институцијама БиХ је велики проблем", упозорава Енгељгарт.

Он оцјењује да је Уставни суд, умјесто да постане институција права, постао инструмент у вјечитом сукобу у БиХ, алат једне стране против друге, у овом случају против српске.

Напомињући да је таква ситуација деструктивна и да је нелогична и неоснована одлука Уставног суда БиХ довела до кризе, Енгељгарт је нагласио да је ријеч о вјештачком конфликту и да не види како, нажалост, тај суд може допринијети прогресу.

Он се нада да се међународна заједница у БиХ неће вратити у старом обиму и да је на помолу укидање ОХР-а.

"Од референдума, али и прије, високи представник у БиХ Валентин Инцко само што није објавио рат Додику. Сталне су пријетње и притисак, а било је спорно поређење Српске са Независном Државом Хрватском, али и пријетње бонским овлаштењима, можда не баш отворено, али у смислу - `могу и то да искористим`. Ипак није, јер зна да нема снагу коју је имао прије и то је за мене оптимистично - да је то почетак краја ОХР-а", рекао је Енгељгарт.

Он сматра да је референдум о Дану Републике Српске споредно питање, јер није ријеч о статусном референдуму нити о непослушности, јер је нормално да сваки народ, самим тим и Срби, има право на демократско изражавање воље о значајним питањима.

"Дан Републике је постојао и прије 20 година и нико није дизао галаму. Многе ствари из бошњачког идентитетског домена не свиђају се Србима и Хрватима, али су људи у БиХ научили да `жмуре` на то.

Након многих камена спотицања у БиХ, када имате намјеру да истичете нешто онда дижете тензију и конфликт. Контекст политике у БиХ је да нико не жели да прави уступке на властиту штету", напомиње Енгељгарт у интервјуу Срни.

Извор: СРНА