latinica  ћирилица
17/03/2017 |  08:54 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

СДА уз помоћ шест тужилаца производи афере у БиХ (ВИДЕО)

СДА на челу са Бакиром Изетбеговићем и министар безбједности БиХ Драган Мектић започели су кампању против правосуђа у којем је као посебна мета означено Тужилаштво БиХ како би покушали вратити утицај на правосуђе који им је до сада гарантовао безбједност од кривичног прогона и омогућавао покретање истрага и кривичних поступака против политичких и идеолошких противника.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Тврди то извор Гласа Српске близак Тужилаштву БиХ и додаје да је СДА у ту институцију инсталирала неколико тужилаца за специјалне задатке.

- СДА и Мектић започели су кампању популистичком причом о неефикасности борбе против корупције и некаквом хаосу и под маском реформи покушавају да врате утицај на правосуђе. Не чуде тако снажни напади СДА на Тужилаштво БиХ и  правосуђе у цјелини, јер је та странка добрим дијелом изгубилса и још губи снажно оружје. Зато настоји да макар задржи остатке својих кадрова у правосуђу и министра Мектића који је у овој ситуацији послужио СДА као рука којом кестење покушава извадити из ватре, наводи саговорник Гласа Српске.

Утицај најјаче бошњачке странке на правосуђе почео је да слаби одласком Медџиде Кресо са позиције предсједнице Суда БиХ и суспензијом главног тужиоца Горана Салиховића и његовог замјеника и шефа посебног одјела за организовани криминал у Тужилаштву БиХ Боже Михајловића, те отварањем дисциплинских и кривичних поступака против тужилаца.

- Слабљење утицаја СДА у правосуђу почело је одласком Медџиде Кресо, која је имала редсовну комуникацију са Мектићем и неуспјелим покушајем да за њеног насљедника буде именован њој и СДА близак кадар. СДА је 12 година владавине Кресо искористио за претварање Суда БиХ у оружје за обрачун са идеолошким и политичким неистомишљеницима. Док није почео да јој пада утицај, Кресо је искористила утицај на бившег предсједника ВСТС БиХ и актуелног садашњег предсједника Врховног суда Федерације БиХ Милорада Новковића да у правосудне институције на нивоу БиХ инсталира гарнитуру оданих кадрова СДА окупљених око ње и тужиоца Тужилаштва БиХ Дубравка Чампаре чији је брат Аљоша у руководству СДА и министар унутрашњих послова ФБиХ, а рођак Денис Звиздић предсједацајући Савјета министара БиХ, наводи саговорник Гласа Српске.

Линијом Кресо-Новковић-Чампара у Тужилаштву БиХ је доведен јавности до сада непознат и неафирмисан тужилачки кадар Мирза Хукељић, Џермин Пашић и Сена Узуновић.

- Они су прикључени давно инсталисаним узданицама СДА БОжи Михајловићу и Мирославу Марковићу, који од српског имају само име и презиме, а у ствари су у потпуности лојални СДА. Та странка их је довела на те позиције у старту правосудне реформе и искористили српску квоту себи оданим кадровима. Чампара, Хукељић и Пашић углавном су задужени да кроз исфабриковане коруптивне афере покушају криминализовати власт Републике Српске. Михајловић је коришћен најчешће за коруптивне афере против политичких противника у ФБиХ и давање привидне мултинационалности у истрагама и поступцима против функционера из Српске. За деликатне политичке оптужнице најчешће је био коришћен Марковић иза чијег имена и презимена је замаскирана политичка позадина цијелог случаја у режији СДА, објашњава саговорник Гласа Српске.

У јавност је недавно исцурила информација о неформалним састанцима тужилаца Тужилаштва БиХ са Мектићем, а то јје потом потврдила и вршилац дужности главног тужиоца Гордана Тадић. Она је истакла да је један тужилац пријављен дисциплински због утицаја на предмет у којем се појављује Мектић и да су двојица тужилаца признала да су се неформално састајала са министром.

- Ради се управо у тужиоцима Хукељићу и Пашићу, који су без иједне формалне одлуке суспендованог главног тужиоца, иако су изабрани у одјел за ратне злочине, пребачени у посебни одјел за организовани криминал и корупцију. Ту су одмах задужени предмети који се углавном односе на политички естаблишмент Републике Српске. Ти тужиоци су и раније редовно одржавали неформалне контакте са Мектићем, без знања и одобрења главног тужиоца, рекао је саговорник Гласа.

Мектић раскринкан

Драган Мектић као функционер извршне власти не би тебало да има сазнања из отворених предмета које води Тужилаштво БиХ.

- Имајући у виду какве је информације износио из Тужилаштва БиХ јасно је због чега и на који начин су покретани велики предмети и афере о којима Мектић воли да говори. Сада је јасно и како је Мектић долазио до поузданих информација из Тужилаштва БиХ којима се хвалио, каже извор из Гласа Српске.

Извор: Глас Српске