latinica  ћирилица
16/03/2017 |  20:09 | Аутор: РТРС

Хрватска: Мотор "мига" се угасио усред лета

Мотор "мига 21" Хрватског ратног ваздухопловства изненада се угасио током лета у сриједу, незванично сазнаје "Дневник Нове ТВ" из поузданих извора, а трагедија је избјегнута само присебношћу пилота који је успио да га поново упали и сигурно слети у базу на Плесу.
Хрватски миг 21 - Фото: Wikipedia
Хрватски миг 21Фото: Wikipedia

Инцидент се догодио на лету изнад Бродско-посавске жупаније, а у тренутку када је мотор "мига 21" престао да ради, преко радио-везе се чуло: "Пада као цигла!", пише хрватски Јутарњи лист.

У Министарству одбране нису потврдили али ни демантовали гашење мотора, већ кажу само да се догодио "један технички проблем".

"Можемо да потврдимо да се догодио један технички проблем на ваздухоплову током лета, након чега се вратио у ваздушну базу на Плесу. У овом тренутку још увијек се обављају сви потребни технички прегледи како би се утврдило због чега је дошло до тога", наведено је у одговору сектора за односе с јавношћу МОРХ-а.

Иако је претходно најављено да ће "мигови" Хрватског ратног ваздухопловства летјети ове недјеље од понедјељка до петка, данас ипак нису летјели, јавља Дневник Нове ТВ.

Тај инцидент се догађа у сјенци извјештаја Мирка Шундова, начелника Главног стожера Оружаних снага, о великим проблемима управо "мигова", односно да од њих 12 лете тек четири.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је оно што је видјела у том извјештају прилично забрињавајуће.

Извор: Агенције