latinica  ћирилица
16/03/2017 |  19:54 | Аутор: РТРС

Капетан Драган се жалио Комитету УН за људска права

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, поднио је представку Комитету УН за људска права, због незаконитости 11-годишњег притвора у Аустралији и Хрватској, као и незаконите екстрадиције, саопштио је његов правни заступник пред Комитетом адвокат Горан Цветић.
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me) -
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me)

Цветић оспорава поступање хрватског правосуђа, које је ретроактивно оптужило Васиљковића по одредбама Кривичног закона из марта 1993. године, док га терете за дјела извршена између јуна 1991. и фебруара 1993. године.

- Оваквим поступањем хрватско правосуђе крши основне постулате свог уставног и кривичног права који предвиђају да се ни један закон не може примењивати ретроактивно - навео је Цветић.

Он је напоменуо да поступање хрватских судова крши и древно правно начело да "нема казне без закона", будући да ни једно кривично дјело за које се гони Васиљковић није у Хрватској било прописано као такво прије марта 1993. године.

Цветић подсјећа да је у вријеме наводног Васиљковићевог извршења кривичног дјела "напада на Глину" у јуну 1991. године на снази био Кривични закон СФР Југославије, будући да се Хрватска отцијепила од Југославије тек 8. октобра те године.

Он је навео да је Васиљковић негирао сва кривична дјела која му се стављају на терет, као и да је му је у екстрадиционом поступку у Аустралији незаконито било ускраћено право да има увид у преписку између Аустралије и Хрватске, која је тражила његово изручење, пренијели су београдски медији.

- Исти став је изнео и у приговору на оптужницу преко адвоката Слађане Чанковић из Загреба, при чему су хрватски судови тај приговор у потпуности игнорисали - наводи Цветић.

Васиљковићу је у току суђење пред Жупанијским судом у Сплиту, а представљање доказа тужилаштва се окончава 20. марта, након чега слиједи доказни поступак одбране.

Извор: СРНА