latinica  ћирилица
16/03/2017 |  19:08 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Каква је судбина дрвопрерађивача у Сокоцу? (ВИДЕО)

Дрвопрерађиваче из Сокоца забринула је информација да би Нову Романију могли да купе арапски инвеститори. То би,како кажу, угрозило њихово пословање које је свакако угрожено неравномјерном расподјелом сортимената.
Дрво за обраду - Фото: РТРС
Дрво за обрадуФото: РТРС

Дрвопрерађивачи Сокоца страхују да ће остати без сировине и без посла.

- Преко Романије покушавају направити паралелне капацитете, а ми можемо прерадити два пута више него што је сјечиви етат на подручју ове општине - каже Бране Витомир, предсједник Удружење дрвопрерађивача Романија, Соколац.

Управо због тога, домаћи дрвопрерађивачи спремни су да заштите своје пословање, али и Нову Романију.

- Немогуће је посматрати приватизацију Романије без билансирања колико то утиче на постојеће капацитете. Свакако је важно да се Романија ријеши и приватизује јер Влада не треба у свом портфељу да држи ниједно предузеће - сматра Лазо Шиник, секретар шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

Дрвопрерађивачи су незадовољни и расподјелом шумских дрвних сортимената. Тврде да их неко систематски жели свести на статистичку грешку, затворити постројења, а стотине породица оставити без хљеба.

- Увјек се може наћи ријешење, само треба да постоји добра воља. Мислим да влада и ресорна министарства морају ући у партнерски однос са нама, а не да се боримо као да имамо различите интересе - каже Витомир.

Дрвопрерађивачи са Романије имали су прошле године 30 милиона КМ промета. Тврде да имају капацитет да овај износ и удвоструче, али им је потребна подршка. У Минситарству нуде рјешење.

- Закључили смо да је потребно додатно преиспитати одређене параметре који су се бодовали, како би они били још ефикаснији и реалнији за кориштење у наредном периоду - каже Горан Зубић, помоћник министра за ресор шумарства у Министарству поопривреде шумарства и водопривреде.

Док поједини дрвопрерађивачи размишљају да затворе погоне, надлежни увјеравају да су уз привреднике и да траже начин да их заштите.