latinica  ћирилица
16/03/2017 |  18:15 ⇒ 17/03/2017 | 10:06 | Аутор: РТРС

"Није могућа нова међународна конференција о промјени Дејтона"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да није сигуран да је могуће одржавање неке нове међународне конференције о промјени Дејтонског мировног споразума.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је неопходна доградња Дејтонског споразума, Додик је навео да је најважнији дио тог споразума Устав БиХ и да за његову промјену постоји јасна процедура.

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је све на БиХ и да се процедуре морају поштовати.

"Ми инсистирамо да се из Уставног суда избаце стране судије и да држављани БиХ обављају те дужности. У Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има право на Суд и Тужилаштво. Треба да се договоримо о њиховом обиму и да их ставимо под уставну категорију", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске истиче да је у БиХ заустављен привредни раст и да, како каже, нема фирме која није у страху од судија и тужиоца.

Уколико лидеру СДА и бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу одговара да има судије и тужиоце који ће "гањати" Србе и подносити кривичне пријаве или оптужнице за референдум, каже Додик, то је онда друга прича.

"Ако буде тих оптужница, а има најава да хоће, многе ствари ће се промјенити у БиХ", поручио је Додик.

Он је оцијенио да је ситуација у БиХ веома лоша, а настала је злоупотребом Изетбеговића који је покушао да "игра игру којој није био вичан ни доличан".

Додик је навео да је "Изетбеговић испао веома неозбиљан и лошег карактера" и да то је оно што спречава било какво даље кретање.

Предсједник Српске истиче да се у БиХ мора ријешити неколико важних питања, јер постоји шанса да се на плану економије побољшају могућности, док се на политичком плану БиХ мора ријешити страних судија у Уставном суду уколико хоће да иде даље.

"Ситуација у БиХ коју имамо је противуставна и она мора да буде доведена у стање Устава. Овако је ситуација са проблемима и кризама које трају", рекао је Додик.

Извор: СРНА