latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:33 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Бијељина: "Пријатељи Илијаша" на трибини о јавним депонијама (ВИДЕО)

О проблему дивљих депонија у Бијељини и нелегалном одлагању отпада разговарано је на јавној трибини коју је организовало Удружење "Пријатељи Илијаша".
Бијељина: "Пријатељи Илијаша" на трибини о јавним депонијама - Фото: РТРС
Бијељина: "Пријатељи Илијаша" на трибини о јавним депонијамаФото: РТРС

Посљедњих неколико година надлежна предузећа, институције и удружења грађана раде на подизању свијести о очувању животне средине у Бијељини.

Ипак, према подацима надлежних градских одјељења, на територији града и даље постоји око 20 дивљих депонија и то углавном у сеоским подручјима.

Еколози сматрају да ће много времена проћи док се схвати да су осим надлежних и грађани најодговорнији за чистоћу средине у којој живе.

Удружење "Пријатељи Илијаша" као један од задатака свог дјеловања има и очување животне средине и указивање на немар, прије свега појединаца, али и свих одговорних који се баве екологијом и њеном заштитом.

"Циљ нам је да овом трибином скренемо пажњу јавности и одређеним организацијама на неопходност што већег броја акција на очувању животне околине и стварању услова за мало љепши живот", рекао је Миленко Зупур, предјсеник Удружења "Пријатељи Илијаша" Бијељина.

Чланови Удружења за заштиту животне средине "Еко пут" сваке године очисте неколико оваквих локација, али без повећања свијести код људи и боље сарадње комуналне полиције са мјесним заједницама, као и ригорозног кажњавања несавјесних, нема бољитка, сматрају грађани.

"Прошле године за април, мјесец чистоће, имали смо једну малу акцију на градском каналу "Дашница" гдје смо 50 метара дужине узели да очистимо па је тога било много. Не знам шта је то потребно да би се освијестили. Да ли су то енормно високе казне за бацање отпада гдЈе му није мјесто, пита се Снежана Јагодић Вујић, предсједница Удружења "Еко пут" Бијељина.

"Комуналац", као предузеће које се бави сакупљањем и одвозом отпада, покрио је око 85 одсто територије града чиме је у великој мјери смањено настајање дивљих депонија, док надлежно градско Одјељење спроводи акције на уљепшавању зелених површина и смањењу загађења ваздуха.

"Остали су они још најтврдокорнији чија свијест о значају прикупљања комуналног отпада није још довољно сазрела али наши људи су на терену и у наредном периоду ћемо успјети и те људе да одобровољимо", каже Милорад Стјепановић, замјеник директора "Комуналац" Бијељина.

"Ми смо до сада покренули доста активности, прије свега на новим засадима, стаблима, то се може примјетити по одређеним улицама, путним правцима, гдје није било стабала", каже Томица Стојановић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и очување животне средине .

Из Комуналне полиције сматрају да је рјешење могуће једино ако се и грађани активно укључе, јер је инспекторима потребна правовремена и тачна информација, али и подршка при доказивању почињеног дјела.