latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

Мекларен се враћа Мерцедесовим моторима?

Екипа Мекларена могла би да пред сами старт нове сезоне Формуле 1 промени добављача мотора.
Формула 1 - Фото: АП
Формула 1Фото: АП

Хондини мотори су се током двонедејљних тестова на Каталуњи показали као непоуздани и неконкурентни.

Због тога су се наводно у британском тиму одлучили да контактирају великог ривала Мерцедес и промијене мотор пред прву трку сезоне, 26. марта у Мелбурну.

Прије недјељу дана директор Мекларена Ерик Булије је рекао да "није у плану раскид сарадње са Хондом", иако су и он и главни возач Фернандо Алонсо истакли незадовољство мотором.

Двије компаније сарађују од 2013. године, ове сезоне се очекивало да коначно буду конкурентни у борби за титулу, али је Хонда имала проблема од првог минута тренинга у Барселони.

Проблем за Мекларен је што је уговор са Хондом вриједан 100 милиона долара годишње, а уз то јапански аутомобилски гигант даје и за половину плата возачима ове екипе.

Потенцијалним растанком Мекларен ризикује и одлазак сувласника из Бахреина и Саудијске Арабије, који умногоме учествују у финансирању екипе.

Мекларен је био 15 година партнер са Мерцедесом, до 2009. године, када су Британци одлучили да оснују сопствени тим, али користили њемачке моторе до повратка Хонде у Ф1.

Мерцедес доминира Формулом 1 од увођења хибридних мотора 2014. године, освојивши три титуле, док је Мекларен у међувремену само два пута успио да стигне до подијума, без побједа.

Извор: Б92