latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:50 | Аутор: РТРС

ЕУ очекује од Турске да се држи споразума о мигрантима

Портпарол Европске комисије Маргаритис Скинас изјавио је данас да ЕУ очекује од Турске да се држи споразума о враћању миграната чијим одбацивањем је Анкара запријетила у тренутку жестоког спора с европским блоком.

"Ми остајемо посвећени примјени споразума ЕУ и Турске... ради се о ангажовању које обухвата узајамно повјерење и испуњавање обавеза и ми очекујемо да се обје стране придржавају обавеза", рекао је Скинас новинарима, преноси АФП.

Турска је јуче запријетила да ће унилатерално одбацити мигрантски договор са Европском унијом из марта 2016. године којим је драстично смањен прилив миграната у ЕУ.

"Можемо да зауставимо договор унилатерално. Још нисмо информисали ЕУ, све је ово у нашим рукама", рекао је јуче министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу у интервјуу за телевизију 24 ТВ.

Он је додао да једноставно могу да кажу да договор неће примјењивати и томе ће ту бити крај.

Он је критиковао ЕУ због непоштовања њиховог дијела договора којим се гарантовало да ће Турцима бити дозвољено путовање по ЕУ без визе, преноси АФП.

У складу са договором, Турска је у међувремену појачала своје морске границе и разбила кријумчарске мреже које су помагале мигрантима да преко Егејског мора стигну у Грчку, што је почетна тачка путовања миграната према сјеверној Европи.

Договор је хваљен због тога што је зауставио поновни прилив миграната.

Чавушоглу је рекао да Турска више неће прихватати мигранте из Грчке, што је био кључни дио договора.

Извор: ТАНЈУГ