latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:19 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Реализација екскурзија уз сагласност родитеља (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о туризму којим ниједна туристичка организација не може организовати матурске и ђачке екскурзије без сагласности родитеља.
Предраг Глухаковић - Фото: РТРС
Предраг ГлухаковићФото: РТРС

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је овим законским рјешењем Министарство обавезно да обнови лиценце туристичким агенцијама, као и да је подигнут лимит туристичким агенцијама за банковне гаранције са 30.000 на 50.000 КМ.

Он је навео да организације и удружења могу организовати путовања искључиво за своје чланове, као и да су вјерске заједнице, које организују поклоничка путовања, обавезне да та путовања пријаве и да превозник мора осигурати путнике.

"Уведени су строжи критеријуми за избор директора туристичких организација, као и строже казне за непоштовање закона", рекао је Глухаковић на конференцији за новинаре након сједнице Владе Српске.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Приједлог закона о угоститељству, према којем радници у овој дјелатности морају имати завршену одговарајућу стручну спрему, као и Нацрт стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године.

"Посебна пажња посвећена је модерним начинима трговине, односно електронској трговини. Убрзо ћемо урадити и закон о електронској трговини у Српској, јер све земље у окружењу то имају", рекао је Глухаковић.

Он је навео да је циљ Српске да настави да уређује и ствара што боље услове за развој и унапређење трговинске дјелатности, трговинске мреже, заштите потрошача.

"Увели смо регионални равномјеран развој трговине и циљ нам је да имамо једнаке услове за отварање трговинских центара и нових облика трговине од Костајнице до Требиња", рекао је Глухаковић.

Он је закључио да је циљ и заштита домаће производње и куповина домаћих производа.

Извор: Срна