latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:04 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Владика Григорије: Црква да се супротстави свеопштем песимизму (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске Григорије рекао је данас у Добоју да Црква треба да се супротстави "свеопштем песимизму који се некако полако сије са разних страна".
Добој: Епископ Григорије - Фото: СРНА
Добој: Епископ ГригоријеФото: СРНА

"Потребно је схватити да је дошло до озбиљне промјене и демографског и покрета народа у посљедњем рату, да је Републике Српска необично важна за нас, али исто тако важно је да се води брига и о народу изван Српске", истакао је владика Григорије.

Епископ Григорије је након сједнице савјета епископа Српске православне цркве /СПЦ/ са сједиштем у Републици Српској и Федерацији БиХ, рекао новинарима да је данашњи састанак само увод пред засједање Светог архијерејског Сабора СПЦ.

Он очекује да ће на Сабору, који треба да се одржи средином маја, бити попуњено упражњено мјесто у Митрополији дабробосанској.

Као један од закључака владика Григорије је навео и потребу да вјеронаука у Републици Српској буде у равноправном положају као и у Федерацији, због чега ће, како је навео, ускоро затражити састанак са властима у Српској, за који се нада да ће бити отворен и искрен, те са најбољим рјешењима за српски народ.

"Нама је важно да у Републици Српској имамо исти приступ вјеронауци као што имају у Федерацији Бошњаци и католици Хрвати", појаснио је епископ Григорије.

Састанку у Владичанском двору у Добоју присуствовали су и епископ бихаћко-петровачки Атанасије, епископ бањалучки Јефрем те епископ зворничко-тузлански Хризостом.

Извор: СРНА