latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:59 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Трнинић: Српска ће подржати модернизацију пруге Београд-Сарајево

Република Српска ће подржати идеју о модернизацији пруге Београд-Сарајево јер би то било веома корисно за путнички и робни саобраћај, изјавио је данас министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је новинарима на Међународној изложби "Експо Русија-Србија 2017" у Београду рекао да је и у путном саобраћају актуелно повезивање Сарајева и Београда, односно повезивање Коридора "Пет це" и Коридора 10, кроз Републику Српску и БиХ.

"То је веза која је предвиђена свеобухватном транспортном мрежом за југоисточну Европу која би ишла преко Сарајево, Пала, Сокоца, Вишеграда до границе са Србијом, и даље до везе са Коридором 10 у Србији", наводи Трнинић.

Он је додао да је Република Српска у фази израде студијске документације за правац "Рута 3" који је обухваћен стратешким документима, просторним планом и стратегијом транспорта.

"Вежу нас са Србијом специјалне паралелне везе и планирамо везу од Бањалуке до Београда и другим правцем. У завршној фази је израда друге дионице ауто-пута Бањалука-Добој, док је прва већ пуштена у саобраћај. Затим Коридор 'Пет це' од Добоја до Вукосавља и од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до границе са Хрватском, гдје се надамо повезивању са будућим ауто-путем ка Србији", рекао је Трнинић.

Он је оцијенио да би ауто-пут од Новог Сада до Руме, који Србија планира да гради, а касније би ишао и до Шапца и Лознице, била добра веза са ауто-путем Београд-Загреб, што је важно и за Републику Српску.

"Чак и Федерација БиХ подржава тај правац. Они би се из правца Тузле укључили у Брчком и имали би тај спој на Кодирор 'Пет це' ауто-путем, што би била веза са Сарајевом", навео је Трнинић.

Он је рекао да изградња моста Љубовија-Братунац на ријеци Дрини добро напредује и да ће ускоро почети изградња прилазних путева, додајући да очекује да ће мост у пуној функцији бити до краја године.

Извор: Срна