latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:04 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Хрватска за доградњу Дејтонског споразума

Хрватска ће снажно дјеловати према међународној заједници с циљем доградње Дејтонског споразума, осигурања стабилности БиХ и спречавања спољних утицаја, изјавила је у Неуму хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић.
Колинда Грабар Китаровић и Драган Човић - Фото: РТРС
Колинда Грабар Китаровић и Драган ЧовићФото: РТРС

Китаровићева је у Неуму, на отварању научне конференције "Хрвати БиХ - носиоци европских вриједности?", рекла је да је БиХ изложена новим изазовима, тероризму и мигрантској кризи, те расту екстремистичких заједница.

Она тврди да у Републици Српској готово да нема повратка избјеглица, а да се у Федерацији БиХ наставља мајоризација Хрвата.

"Међународна заједница годинама затвара очи пред овим чињеницама. Јачање сепаратистичких тежњи у Републици Српској снажно утиче на положај и равноправност Хрвата у БиХ. Не смијемо затварати очи пред овим чињеницама, јер Хрватска снажно подржава суверентитет и територијални интегритет БиХ, као и њен пут европских интеграција", рекла је Китаровићева.

Она је навела да је Хрватска спремна да помогне БиХ у борби против тероризма и међународних миграција, да снажно заговара доношење новог изборног закона у БиХ који ће гарантовати равноравност сва три народа, доношење статута града Мостара и правовремено дјеловање међународне заједнице, неопходно за стабилност БиХ и сусједства, укључујући убрзање унутрашњих реформских процеса, те евроатлантске интеграције БиХ.

Китаровићева је поручила да ће Хрватска дјеловати у складу са међународним правом и споразумима, али и Уставом Хрватске.

Она је нагласила да је остваривање равноправног положаја Хрвата у БиХ увијек један од стубова њеног међународног дјеловања.

Извор: Срна