latinica  ћирилица
16/03/2017 |  11:37 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Уручена награда Печат Прерадовићу и Кордићу

Мало која књижевна награда доживи пола вијека постојања, а управо то се десило са наградом Печат вароши сремскокарловачке, која је у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима уручена пјесницима Ранку Прерадовићу Деди из Бањалуке и Милошу Кордићу из Београда.
Уручене награде Прерадовићу и Кордићу - Фото: nezavisne novine
Уручене награде Прерадовићу и КордићуФото: nezavisne novine

Награду је лауреатима уручио Ненад Грујичић, директор Бранковог кола, институције која ово престижно признање додјељује од 1967. године. Пола вијека награде тако се поклопило са пола вијека бављења пјесништвом њених лауреата.

Прерадовић је награђен за четворотомна "Изабрана дијела" објављена у издању бањалучке Бесједе, а Кордић за збирку пјесама "Предвечерје" објављену у издању београдске Просвете, а оба дјела објављена су поводом 50 година бављења пјесништвом.

- То је културни куриозитет прве врсте - казао је Грујичић коментаришући три јубилеја поклопљена у један у оквиру Прољећних дана Бранка Радичевић, који су и почели уручењем признања значајног за српску поезију.

Примајући награду Печат вароши сремскокарловачке, Прерадовић је рекао да се, ухвативши се у Бранково коло, осјећа лијепо и угодно, али са свијешћу - онако како се осјећа мрав у трави, испод, за њега, горостасних стабала.

- Бранко Радичевић је једноставно, а моћно препјевао бруј живота онако како то до његове појаве није урадио нико у српском пјесништву. Обрадован што сам у том Бранковом колу један од играча, изједначен са осталима, захваљујем прије свега Сремским Карловцима и Новом Саду што на овај начин чувамо успомену на великана - казао је Прерадовић.

- И због злата тог језика, тих слика, али и сребра бесконачности једне заувијек нам оживотворене игре, волио сам и волим Бранка. И волим га и волимо га због природе, због листа на дрвету, због љубави, због историје. Волимо га због наших будућих за које морамо да сачувамо и непресушну љепоту његовог и свог српског језика - рекао је Кордић.

Извор: Агенције