latinica  ћирилица
16/03/2017 |  10:29 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

Курц: Турској сусjедски споразум, Западном Балкану чланство

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да Турска не може да постане чланица ЕУ већ да јој треба понудити споразум за сусjеде, док је са Балканом сасвим другачија ситуација – перспектива пријема треба да буде задржана.
Себастиан Курц - Фото: Screenshot
Себастиан КурцФото: Screenshot

Себастијан Курц у документу о реформи ЕУ, који представља став аустријске владе за предсjедавање Унији у другој половини идуће године, истиче да је вријеме да се ријеши однос према Турској.

За разлику од кандидата са Западног Балкана, Турска се већ годинама удаљава од ЕУ, наводи се у том документу.

Неуспјели пуч је тај процес само убрзао, а говори се и о драматичним посљедицама по људска права, владавину права и демократију, те се додатно наводи да Турска провоцира са предизборним наступима у земљама чланицама ЕУ пред референдум.

"Приступање такве Турске у ЕУ је због тога незамисливо", наглашава се у документу. Додаје се да Турска остаје, и поред тога, важан регионални и економски актер и да ЕУ и Турска имају интерес за што тјешњу и конструктивну сарадњу, на равноправној основи и свим нивоима.

Кориснији од тврдоглавог придржавања приступној фикцији је реалнији приступ – једног европско-турског суседског споразума, предлаже Курц.

Тај споразум не треба да садржи опцију приступа, нити слободу кретања у оквиру јединственог тржишта, а основа треба да буде модернизована царинска унија.

Курц у том документу истиче да је ситуација другачија са земљама Западног Балкана, јер перспектива за приступ за те државе треба да буде задржана.

"Она је била и остаје важан подстицај за реформе. Посебно је мигрантска криза показала колико је важна стабилност и безбједност на Западном Балкану за стабилност и безбједност централне Европе", наводи се у документу.

Извор: Танјуг