latinica  ћирилица
16/03/2017 |  09:57 ⇒ 09:57 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске - Обавезна пријава станова у закуп

Сви порески обвезници, грађани који издају станове у закуп другим физичким лицима грађанима, обавезни су поднијети пореску пријаву за порез на доходак од капитала, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У Пореској управи појашњавају да се пријава пореза на доходак од капитала у овом случају врши на обрасцу 1008- аконтација пореза на доходак, на којој се исказује укупан доходак од капитала, нормирани трошкови и износ обрачунатог пореза.

Рок за подношење пријаве је до десетог у мјесецу за претходни мјесец, наводи се у саопштењу из ове институције.

Према подацима Пореске управе Републике Српске у 2016. години наплаћено је 8,93 милиона КМ пореза на доходак од капитала.

Пореска управа на основу урађених процјена и анализа, сматра да се може повећати потенцијал наплате пореских обвезника који би требало да плаћају овај порез.

У посљедње вријеме уочен је тренд издавања "станова на дан", тако да би и ову област требало из "сиве зоне" увести у легалне токове.

Пореска управа поздравља све предузетничке активности у којима су грађани пронашли нови извор стицања дохотка, па тако и ове, али би грађани који изнајмљују стан на дан требало да извршавају своје обавезе према држави и да послују у складу са законским прописима.

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике да, у складу са својом законском обавезом, поднесу пријаву за порез на доходак од капитала и да га плате.

Пореска управа ће учинити све да им тај процес олакша и поједностави како би порески обвезници који поштују закон то могли једноставно и лако да ураде.

Рок за подношење годишње пријаве за порез на доходак је 31. март текуће године, за доходак остварен у претходној години.

Пореска управа предузима све мјере из своје надлежности да санкционише оне грађане који упорно не извршавају обавезе и не поштују законске прописе.

Пореска управа у овој години намјерава да побољша сарадњу и са другим институцијама као што су локалне заједнице и њихове заједнице етажних власника, те туристичке организације, како би наплату пореза од закупнина учинили што ефикаснијом.

У саопштењу се додаје, да у овој институцији врше и интензивне анализе података доступних путем интернета и огласа, гдје грађани оглашавају ову врсту дјелатности.

Извор: Срна