latinica  ћирилица
16/03/2017 |  09:25 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Усвојена одлука о смјерницама за провјеру безбједности саобраћаја

Влада Републике Српске усвојила је Смјернице за провјеру безбједности саобраћаја у Републици Српској и Смјернице за ревизију безбједности саобраћаја у Републици Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Одлуком Владе Српске о поступку усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе, Република Српска је кренула у провођење процедура из Директиве "2008/96/ЕК" Европског парламента и Савјета Европе од 19. новембра 2008. године о безбједности путне инфраструктуре, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Влада је донијела законске и подзаконске акте којима су успостављене три од пет процедура, и то ревизија безбједности саобраћаја, провјера безбједности саобраћаја и управљање опасним мјестима", наводи се у саопштењу.

Провјера безбједности саобраћаја представља алатку која се користи приликом анализе постојећих путева са циљем побољшања постојећих услова пута у функцији безбједности саобраћаја.

"Ревизија безбједности саобраћаја се врши за путеве у фази пројектовања нових путева, односно реконструкцији постојећих и представља инжењерску алатку која дјелује превентивно у тим фазама", наводи се у саопштењу.

Ревизија безбједности саобраћаја обавезно се спроводи за пројекте јавних путева у фазама идејног пројекта, главног пројекта изградње, реконструкције и рехабилитације, прије почетка експлоатације пута и непосредно послије пуштања пута у саобраћај.

"Из тог разлога било је неопходно сачинити препоруке јавним и приватним наручиоцима пројеката /инвеститорима/ који су одговорни првенствено за одржавање путне мреже, али и изградњу", напомиње се у саопштењу.

Бањска рехабилитација борачких категорија

Влада Републике Српске данас је дала сагласност за пројекат бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, за шта би у овој години требало да буде издвојено 300.000 КМ.

Пројектом бањске рехабилитације за ову годину предвиђено је упућивање до 600 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата у бањско-климатске здравствене установе Републике Српске, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о исплати аконтације од 500.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, а ради ефикасности додјела финансијских средстава врши се квартално.

"За први квартал, односно од 1. јануара до 31. марта, укупно расположива средства износе 500.000 КМ. Одлуком су обухваћене 33 јединице локалне самоуправе, а средства се додјељују у истом износу за сваку јединицу локалне самоуправе, односно по 15.152 КМ", појашњава се у саопштењу.

На сједници је донесена уредба о интегрисаном здравственом информационом систему.

Овом уредбом уређује се начин организације и развоја интегрисаног здравственог информационог система, институције и установе које врше послове развоја и одржавања, односно кориштења интегрисаног здравственог информационог система, обиљежја интегрисаног здравственог информационог система и начин његовог функционисања и архитектуре, електронски здравствени картон и електронска здравствена картица, чување и безбједност података интегрисаног здравственог информационог система.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Републике Српске у овој години, чији је циљ да упозна надлежне органе, партнерске институције и ширу јавност о мјерама и активностима планираним и предузетим од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за прољећну сезону.

Основни циљ предузетих мјера и активности односи се на повећање обима, нивоа продуктивности и конкурентности домаће пољопривредне производње, унапређењем услова за заснивање производње и трошковно растерећење, услова за инвестирање у повећање обима и квалитета производа, обезбјеђење услова за уговарање, откуп и прераду домаћих пољопривредних производа, те успостављање система континуираног праћења стања, као и сарадње у надзору и контроли здравствене исправности производа.

Усвојена информација о борби против ширења оружја за масовно уништавање

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници информацију о изради стратешког документа БиХ за борбу против ширења оружја за масовно уништавање.

Влада Српске задужила је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске да узме активно учешће у изради овог стратешког документа и да редовно извјештава Владу о свим предузетим активностима у изради, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Усвојена је и информација о пројекту "Интегрисана подршка расељеним лицима и избјеглицама у БиХ, Црној Гори и Србији", чија је вриједност на нивоу све три земље 2.474.030 долара или 4.371.612 КМ.

Од тог износа, за БиХ је предвиђено 614.824 долара или 1.088.238 КМ.

Пројекат за БиХ обухвата подршку локалним заједницама и корисницима подпројеката БХ2 и БХ3 у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, наводи се у саопштењу.

Подршком Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске и федералног Министарство расељених особа и избјеглица, овај пројекат за БиХ износиће 1.352.862 КМ, а реализовао би се ове и наредне године.

Влада Републике Српске упознала се о Плану пословања Босанско-херцеговачке жељезничке јавне корпорације за ову годину.

Закључком Владе, задужује се Министартво саобраћаја и веза да тражи од Босанско-херцеговачке жељезничке јавне корпорације да своје дјеловање и активности спроводи само на начин и у обиму који је предвиђен Споразумом о оснивању Корпорације закљученом између Републике Српске и Федерације БиХ, наводи се у саопштењу.

Влада је задужила Министарство саобраћаја и веза Републике Српске да покрене иницијативу ревизије Споразума између Српске и Федерације БиХ о успостављању заједничке жељезничке јавне корпорације, као дијела транспортне корпорације и оцјене оправданости њеног постојања.

На данашњој сједници Влада Републике Српске разматрала је и Приједлог акиционог плана усклађивања законодавства Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе за ову годину.

Извор: СРНА