latinica  ћирилица
16/03/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Руски деминери чисте Палмиру

Министарство одбране Русије саопштило је да је више од 150 руских инжењера и 17 комада опреме распоређено у Сирији за операцију уклањања мина у Палмири.
Руска војска деминира Палмиру - Фото: Getty Images
Руска војска деминира ПалмируФото: Getty Images

"Особље, војна опрема и имовина Међународног центра за уклањање мина Оружаних снага Русије хитно су распоређени војним транспортним авионом са аеродрома "Чкаловски" (Московска област) у ваздухопловну базу Хмејмим (Сирија)", наводи се у саопштењу Министарства.

Јединице су потом извршиле марш и започеле процес деминирања фокусирајући се на путеве који воде до друштвене инфраструктуре и објеката културне баштине, рекло је Министарство.

Осим јединица за деминирање, у одреду се налази јединица са псима за откривање мина.

Тестираће се потенцијална средства за тражење и откривање експлозивних материја, као и средства за заштиту деминера.

Међународни центар за уклањање мина Оружаних снага Русије опремљен је савременим средствима за деминирање и заштиту, укључујући и селективне преносиве детекторе за индуктивне мине ИМП-2С, преносиве детекторе за струјна кола контроле експлозивних направа, преносиве детекторе бесконтактних експлозивних направа ИНВУ-3М, вишенаменски комплет за уклањање мина ОВР-2, као и опрему за преживљавање у коју улази самостално напајање, теренске кухиње и шатори за војнике.

Извор: Спутњик