latinica  ћирилица
16/03/2017 |  07:45 ⇒ 17/03/2017 | 09:47 | Аутор: РТРС

Самит у Сарајеву- Европска перспектива пут развоја западног Балкана (ВИДЕО/ФОТО)

Премијери Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, самопроглашеног Косова и домаћин, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, разговарали су о отвореним питањима која муче овај дио Европе, оптерећене јачањем тензија међу државама.
Сарајево - Самит - Фото: РТРС
Сарајево - СамитФото: РТРС

Гости Сарајева су били и европски комесар за проширења Јоханес Хан и министар спољних послова Италије Ангелино Алфоно.

Након састанка одржана је конференција за медије. Иако су били најављени као говорници на конференцији, министар спољних послова Италије Анђелино Алфано, премијер Србије Александар Вучић, предсједник Владе Македоније Емил Димитријев, предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, премијер Албаније Еди Рама и предсједник Владе самопроглашеног Косова Иса Мустафа нису се обратили медијима.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је рекао да је Самит имао за циљ презентовање и дефинисање заједничких интереса, иницијатива за наредни Самит у Трсту у јулу ове године.

"Најчешћи појмови данас у били европске интеграције, економска сарадња и инфраструктурно повезивање региона, укључујући пажњу на образовање младих, али и очување мира и стабиности", навео је Звиздић.

Разговарано је и о бржем протоку робе, капитала и људи, отклањању нецаринских баријера, оснивању асоцијација типа привредних комора ради оптимализације ресурса и стварања заједничког тржишта од 20 милиона становника.

"Главни проблеми у региону су, такође, били тема данашњег састанка и нисмо их 'гурали под тепих'. Сви смо оријентисани за креирање амбијента квалитетне сарадње и међусобног уважавања и разумијевања", рекао је Звиздић и додао да је усвојена и заједничка изјава свих учесника.

Завршен Самит земаља западног Балкана

Комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан захвалио је Звиздићу за одличну организацију и предсједницима влада у региону за учешће на самиту.

Нагласио је да је Брисел спреман да снажно допринесе интеграцији западног Балкана у ЕУ, као и да је данашњи састанак потврда напретка у региону и европској перспективи земаља региона.

"Сагласан сам са излагањем Звиздића јер је фокус био на економском развоју и напретку земаља региона", рекао је Хан.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је новинарима након завршетка Самита, да су Србија и БиХ на Самиту лидера западног Балкана у Сарајеву имале скоро исте приједлоге и да су се пред представницима ЕУ сагласиле у вези са будућим формирањем заједничког тржишта и заједничким инфраструктурним пројектима.

"То је за наше земље веома важно. Чини ми се као да смо се усаглашавали, иако нисмо имали усаглашавања. Мислим да смо у том питању направили важан корак напријед", рекао је Вучић и истакао да није спомињано оно што је било у прошлости, нарочито блиској.

Вучић је навео да је разговарано и о проблемима које "не могу да се прескачу, јер би то било забијање главе у пијесак".

"Проблеми су толико очигледни и чини ми се да сам по том питању био најотворенији. Мислим да смо добро разумјели шта је то што можемо да урадимо, а шта не можемо", рекао је Вучић.

Звиздић позвао ЕУ да сачува европску перспективу земаља западног Балкана

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао је данас Европску унију да остане при обећању датом у Солуну 2003. године и сачува европску перспективу земаља западнобалканске шесторке.

Звиздић је у Сарајеву, као домаћин данашњег Самита земаља западног Балкана, у уводном обраћању на скупу указао да је неопходно сачувати европску перспективу у име стабилности и просперитета региона, али и саме ЕУ.

Он је поновио опредјељење БиХ да настави да јача владавину права, спроведе реформу јавне управе, унапређује слободу говора, јача пословно окружење и води активну и конструктиву политику ради развоја регионалне сарадње.

"Мислим да данашњи самит потврђује такву опредијељеност не само БиХ, него и земаља западног Балкана. Све док постоји тај заједнички циљ, можемо говорити о даљем јачању и унапређењу наших међусобних односа", рекао је Звиздић.

Он је подсјетио да је на састанку Европског савјета прошле седмице било и других ставова, те изражавања забринутости по питању ситуције на западном Балкану.

"Поново су тензије и могућа дестабилизација биле ријечи којима се описивала ситуација у региону. Позитивна је порука коју је пренио предсједник Европског савјета Доналд Туск да ће ЕУ одржати обећање дато западном Балкану на самиту у Солуну 2003. године ако те земље наставе да спроводе реформе с циљем европских интеграција", рекао је Звиздић.

Он је нагласио да се може рећи да је свих шест земаља западног Балкана у процесу спровођења реформи, те да је постигнут значајан напредак у процесу европских интеграција и да се регионална сарадња унапређује у свим важним аспектима.

Према његовим ријечима, премијери земља западног Балкана имају одговорност да задрже земље и регион на европском путу, који постаје најмањи заједнички садржилац и претвара се у заједнички циљ и перспективу.

Самит земаља западног Балкана у Сарајеву

Добро је што ће предсједници влада са на самиту донијети још једну декларацију, али се прибојавам да ће након самита опет почети свађе и сукоби, рекао је премијер Србије Александар Вучић у Сарајеву.

У обраћању на самиту премијера са Западног Балкана замолио је домаћине да не називају све присутне државама, јер ни он то не ради.

"У питању је сентимент Србије, и ово не говорим због кампање", рекао је Александар Вучић на самиту у Сарајеву након што је Иса Мустафа представљен као представник државе Косово, иако нигдје нису истакнути симболи ни застава Косова.

Вучић је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер, како је примијетио тада се прича о економији, али је додао да када се такви скупови заврше, креће прича искључиво о политици или, додао је "не причамо уопште".

Додао је и да сви у региону вјерујемо у ЕУ перспективу, да се надамо, али и да у Србији више нико не помиње датуме, а да му се чини да је тако и у многим другим земљама Западног Балкана.

"Волио бих да је европска перспектива нешто јаснија", поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединстве простор, иако, примијетио је, неки други то не желе.

Вучић - Звиздић (Фото: РТРС)

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас у Сарајеву на Самиту земаља западног Балкана да је право вријеме да овај регион преузме лидерску улогу и да се превазиђу проблеми који утичу на унутрашњу ситуацију.

Он је поручио да се не смије губити добра прилика за снажну сарадњу, да се мора стално пратити развој ситуације, "пробити границе и искоритити позитиван вјетар".

"Или ћемо имати позитивне поруке, или ћемо затворити та врата прилике због неких лоших порука, а мислим да се не треба `играти ватром`. Молим вас да покажете лидерство државника као што сте радили у прошлости и да искористите прилику број један, а то је и у интересу ЕУ", поручио је Хан.

Напомињући да и грађани земаља западног Балкана желе да напредују, Хан је поручио да се сви морају окренути обавезама, те оцијенио да је ово данашње окупљање јако добар сигнал.

А Сарајево је данас било под огромним мјерама безбједност због лошег искуства од прије двије године у Поточарима када је нападнут српски премијер Александар Вучић.

 

Све безбједносне агенције уз координацију Министарства безбједности предузеле су опсежне и темељите мјере обезбјеђења свих учесника самита, потврдио је министар Драган Мектић након јутрошње посјете Оперативном штабу за безбједност самита.

На Самиту су учествоовали премијери Србије Александар Вучић, Македоније Емил Димитријев, Црне Горе Душко Марковић, самопроглашеног Косова Иса Мустафа и Албаније Еди Рама, а као домаћин предсједвајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Самит је обезбјеђивало више од 1000 полицајаца.