latinica  ћирилица
15/03/2017 |  22:34 | Аутор: РТРС

Турска пријети поништавањем споразума са ЕУ о мигрантима

Министар спољних послова Турске је вечерас запријетио да Анкара може отказати споразум са Европском унијом о мигрантима из марта 2016, којим је драматично смањен њихов прилив у Европу.
Мевлут Чавушоглу - Фото: AFP
Мевлут ЧавушоглуФото: AFP

"Ми то (споразум) можемо једнострано окончати. Још нисмо обавијестили наше саговорнике (ЕУ), све то је у нашим рукама", рекао је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу у интервјуу за ТВ Канал 24 поводом тензија с неколико земаља ЕУ.

"Већ сада можемо да кажемо: 'Нећемо га више спроводити, готово је' ", додао је он. "Не треба нам ничија дозвола".

Он је критиковао ЕУ што, супротно споразуму, није одобрила либерализацију режима виза за краћи боравак држављана Турске у ЕУ.

Док је скоро 200.000 миграната стигло на грчка острва између децембра 2015. и краја фебруара 2016, у истом периоду годину дана касније било их је само 3.500.

Поред визне либерализације, споразум предвиђа и финансијску помоћ Анкари од три милијарде евра.

Односи Турске и Европске уније су се погоршали због одбијања Њемачке и Холандије прошле недјеље да допусте турским министрима да на њиховој територији учествују на митинзима подршке проширењу овлашћења Предсједника Реџеп Тајипа Ердогана, о чему ће у Турској одлука ускоро бити донесена на референдуму.

Извор: Бета