latinica  ћирилица
15/03/2017 |  21:35 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Весна Ђукановић добитник награде "Чучкова књига"

Весна Ђукановић из Кикинде добитник је књижевне награде "Чучкова књига" за прошлу годину за збирку кратких прича "Радост жуте лубенице".
Култура (Илустрација: РТРС) -
Култура (Илустрација: РТРС)

Директор Народне библитеке "Бранко Чучак" на Хан Пијеску Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да се на конкурс за награду "Чучкова књига" до 10. фебруара јавило 18 аутора из земље и иностранства.

Радуловићева је навела да су трочлани жири чинили Бранка Касаловић, Миљан Радојковић и Миле Лисица, ранији добитници награде.

Проза Весне Ђукановић хумана је опомена човјеку да треба да застане, да се осврне око себе и да у свијету који је за њега реалан открије упоришне тачке, усвоји вриједности и да промишљањем свог и туђег искуства досегне суштину сопственог постојања, рекла је на једној од промоција награђене збирке Андреа Беата Бицок, која пише поезију, прозу, књижевну критику и огледе.

"Збирком прича `Радост жуте лубенице` српска проза добија нов и вредан сегмент, како у тематском, тако и у формалном домену. Носећи у себи све вредности које леже и у самој природи књижевности, она се уздиже на раван веома успелих књижевних дела која ће тек да докажу свој потпуни смисао након рецепције у најразноврснијим читалачким круговима, јер не постоји човек који међу причама Весне Ђукановић не може пронаћи нешто себи блиско", навела је Бицок.

Награда, која се састоји од повеље-плакете и новчаног износа, Весни Ђукановић биће додијељена 25. марта на централној свечаности деветих "Чучкових књижевних сусрета" на Хан Пијеску.

У Библиотеци "Бранко Чучак" кажу да је у припреми пети том Чучкових дјела који чине књижевне критике и библиографија.

Бранко Чучак, чија је поезија уврштена у више антологија, а његова књижевна дјела превођена на више свјетских језика, рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је на Хан Пијеску.

Извор: СРНА