latinica  ћирилица
15/03/2017 |  19:50 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Пријети ли Босни и Херцеговини враћање санкција Енергетске заједнице?

Притисци Енергетске заједнице да се на нивоу БиХ мора креирати Закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса, још један је покушај преноса надлежности. Из Српске поручују да је Устав је оквир од којег неће одступити!
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Већ смо дали максималан допринос креирању закона." Рок за доношење закона истиче крајем марта. У супротном, Енерегетска заједница могла би поново да уведе санкције БиХ.

Министарски савјет Енергетске заједнице средином октобра прошле године суспендовао је санкције БиХ уз услов доношења закона о регулатору преносу и тржишту електричне енергије и гаса на нивоу БиХ. Текст закона који је усаглашаван неколико мјесеци чека мишљење ентитетских Влада. Министар Мирко Шаровић упозорава да се крај марта ближи, а обавезе неће бити испуњене...

"Сигурно да ћемо трпити штету у области гаса,а свакако нећемо моћи рачунати на пројекте ЕУ, али и у области енергетике ћемо бити лишени могућности повлачења средстава из ЕУ фондова", наглашава Шаровић.

Да је усаглашено законско рјешење у ћорсокаку потврђује незваничан, али поновљени, став федералног министарства да они сматрају да је потребно сву регулативу и надлежности измјестити на државни ниво. При том, ова законска област очито је и у ФБиХ неуређена.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић истиче чиљеницу да много стратешких докумената уопште не постоји на нивоу Федерације.

Немогућност усаглашавања законских рјешења на нивоу ентитета, због неуређености енергетске области у Федерацији, што је такође услов Енергетске заједнице, неће се рјешити државним законом на коме инсистира Шаровић. На то указује министар индустрије Српске, одбацујући сваку одговорност Српске за евентуалне санкције.

"Мислим да Енергетској заједници не би требало да буде циљ да кажњава земље чланице, него да сарађује и проналази начине да специфичности поједниних земаља угради у тај оквир", рекао је министар Ђокић.

Осим санкцијама, Енергетска заједница пријети и измјенама уговора које се односе на спровођење ЕУ одредби и директива из области енергетике и новчане казне за земље чланице које не извршавају обавезе према Енергетској заједници. Шаровић је забринут, али министар Ђокић поставља питање које земље чланице би за то гласале. Подсјећа да би се у Енергетској заједници све одлуке морале доносити консензусом.