latinica  ћирилица
15/03/2017 |  18:07 | Аутор: РТРС

ХР: Процес против свештеника због негирања злочиначког карактера НДХ

Свештеник Лука Прцела, којем је данас у сплитском Суду за прекршаје почело суђење због негирања злочиначког карактера Независне Државе Хрватске, није се појавио у судници, па је расправа одгођена за 26. април.
Свештеник Лука Прцела - Фото: Screenshot
Свештеник Лука ПрцелаФото: Screenshot

Судија Јасенка Павловић појаснила је да Прцела није дошао јер је већ раније доставио своју писану одбрану, па није ни био обавезан да се појави на расправи.

На суђење, због оправданог разлога, није дошла новинарка Наташа Шкаричић, која је Луку Прцелу пријавила Општинском тужилаштву након што је прошле године током мисе коју је преносила Хрватска радио-телевизија негирао злочиначки карактер НДХ.

Ни друга два свједока нису се појавила на суђењу - Анита Карготић, која није преузела судски позив, и Ирис Борчић, којој је позив уредно достављен.

Прцела је оптужен да је у мају 2016. године у ТВ преносу рекао да Колинди Грабар Китаровић не може опростити што је изјавила да НДХ није била независна, већ злочиначка, те упитао по чему је данашња Хрватска независнија од оне 1941-1945. године, преносе хрватски медији.

Према Закону о прекршајима против јавног реда и мира, свештенику Луки Прцели за тај прекршај може бити изречена новчана или затворска казна од мјесец дана.

Извор: СРНА