latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:44 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Вашингтон тражи од Приштине: Зауставите формирање војске

Амбасадор САД у Приштини Грег Делави затражио је од косовских власти да зауставе поступак формирања војске, демантујући предсједника Хашима Тачија и предсједника парламента Кадрија Весељија да је тај процес координиран са Вашингтоном, пишу медији у Приштини.
Војска самопроглашеног Косова       (Фото:.tinypic.com) -
Војска самопроглашеног Косова (Фото:.tinypic.com)

Делави је, у интервјуу порталу Инсајдери упозорио власти у Приштини да је неприхтављив начин на који се ово питање рјешава, изражавајућу разочарење иницијативом Хашима Тачија усмјереној ка промјени закона којима се регулише статус Безбедносних снага Косова.

Према његовим ријечима, САД су уложиле напоре да Косово добије војску, али кроз уставна овлашћења и у сарадњи са свим етничким заједницама на Косову.

"Нисмо претпостављали да ће процес ићи овим током. То заиста није у сагласности са садржајем дискусија које смо до сада водили са косовском владом," рекао је Делави.

Амерички амбасадор је, такође, демантовао тврдње Тачија и Весељија да формирање војске прати пуна координација са партнерским државама.

"Блиско сарађујемо у оваквим случајевима. Због тога сам донекле изненађен и разочаран начином на који је приједлог закона представљен протекле седмице", рекао је Делави и од косовских власти затражио да зауставе овај процес.

"Надам се да ће влада обуставити овај процес и покушати да придобије широку подршку ентичких заједница", рекао је амерички амбасадор, наводећи да Приштина, у том случају, може да рачуна на подршку САД.

Извор: РТС