latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:40 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Усвојен Акциони план Стратегије за реформу сектора правде

Савјет министара БиХ данас је усвојио Акциони плана за спровођење Стратегије за реформу сектора правде у БиХ од 2014. до 2018. године.
Савјет министара БиХ - Фото: СРНА
Савјет министара БиХФото: СРНА

Акционим планом дефинисан је пакет реформских мјера које ће надлежне институције у БиХ у реално постављеним роковима спровести у овој и наредној години у областима правосуђа, извршењу кривичних санкција, приступа правди, подршци привредном развоју, као и питањима у вези са координацијом, добрим управљањем и одговорношћу сектора правде у БиХ.

Мјере, које су усвојене, на приједлог Министарства правде, усмјерене су, између осталог, на унапређење ефикасности и отворености рада правосудних институција и бољу примјену међународних стандарда у сектору правде, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ оцијенио је важним рад Конференције министара правде у БиХ у процесу системског праћења и оцјене реформских мјера и активности Стратегије за реформу сектора правде у БиХ, те у том смислу очекује њихово редовно одржавање.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог уговора Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о европском партнерству, којим двије земље афирмишу европске вриједности у билатералној и регионалној сарадњи.

Закључивањем овог уговора БиХ и Хрватска успостављају и развијају европско партнерство као допринос европској интеграцији БиХ.

Према уговору, Хрватска ће, између осталог, пружити помоћ и олакшати ток придруживања БиХ Европској унији, те пренијети своја специфична знања и искуства стечена у процесу европских интеграција.

Истовремено, допринијеће ефикасном усклађивању законодавства БиХ са правном тековином ЕУ.

Двије земље припремиће и заједничке пројекте којима би могле конкурисати за финансијска средства из одговарајућих фондова ЕУ.

За спровођење овог споразума биће формирана заједничка комисија, састављена од представника двије земље.

Приједлог уговора биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар иностраних послова Игор Црнадак.

Савјет министара БиХ одредио је Министарство цивилних послова БиХ за координирајућу институцију, а Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања за контакт-тачку у примјени Мапе пута за спровођење Директиве ЕУ о регулисаним професијама 2005/36/ЕЗ и 2013/55/ЕУ.

Према одлуци, Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања дужан је пружати потребне информације грађанима и свим заинтересованим странама о признавању стручних квалификација, као што су информације о релевантном законодавству у БиХ.

Истовремено ће учинити доступним на својој веб-страници попис свих регулисаних професија у БиХ, укључујући и контактне податке надлежних тијела за сваку регулисану професију и редовно их ажурирати, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Институција за координацију и контакт-тачка дужне су сарађивати са субкоординаторима из Републике Српске, Федерације БиХ, кантона и Брчко дистрикта.

Оружане снаге БиХ одговориле су на 586 захтјева за помоћ које су упутили цивилни органи у БиХ у прошлој години, наводи се у информацији Министарства одбране о реализацији помоћи Оружаних снага БиХ цивилним органима у БиХ за прошлу годину.

Осим гашења пожара у Требињу и Широком Бријегу, Оружане снаге БиХ деминирале су 2.512.048 метара квадратних на подручју цијеле БиХ и тако реализацију плана у прошлој години повећале за 5,2 одсто у односу на 2015. годину, наводи се у саопштењу.

Припадници Оружаних снага учествовали су и у санирању путева у више општина на цијелој територији БиХ и по једног обданишта у Сарајеву и у Палама.

Оружане снаге БиХ друштвену корисност оствариле су и током медицинских хеликоптерских евакуација грађана, а корисници њихове помоћи биле су и образовне, спортске, вјерске установе, као и бројна борачка удружења у БиХ.

Извор: СРНА