latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:08 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска неће бити крива ако буду уведене санкције

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да Српска ни у једном сегменту неће бити крива уколико Енергетска заједница уведе санкције БиХ или обнови старе, већ да ће одговорност за то сносити Федерација БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Ми ћемо живјети са тим санкцијама као што смо живјели и до сада. Ни Европској енергетској заједници не би требало да буде циљ да кажњава своје чланице, већ да са њима сарађује и проналази начине како да специфичности појединих земаља угради у укупан пакет сарадње", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је Српска врло јасно ставила до знања да жели сарадњу у оквиру Енергетске заједнице, као и да је дала максималан допринос на креирању закона који је важан предуслов за укидање санкција, односно дала је конкретне приједлоге, што није учинила ФБиХ, у чему је и проблем.

"Тежимо ка томе да се разумијемо и уложили смо максималан напор да ријешимо та отворена питања. На који начин ће у будућности функционисати Енергетска заједница то је ствар свих земаља чланица. Нико не може наметнути правила без пуне сагласности свих чланица", додао је Ђокић.

Он је рекао да се све одлуке унутар ове заједнице доносе консензусом држава чланица, а "неко ко тамо гласа у име БиХ неће гласати за нешто је против њених интереса".

"Вјерујем да ни Србија неће гласати на штету земље са којом сарађује", сматра Ђокић.

Он је додао да би се могло говорити о промјени уговора о формирању Енергетске заједнице БиХ када би постојао консензус.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић позвао је данас надлежна ентитетска министарства да испуне своје обавезе да би се избјегло враћање санкција Енергетске заједнице БиХ.

Он је рекао да је Министарски савјет Енергетске заједнице средином октобра прошле године у Сарајеву суспендовао санкције БиХ до краја марта ове године, те да је том прилико договорено да услов буде доношење закона о регулатору преносу и тржишту електричне енергије и гаса на нивоу БиХ, што још није учињено.

Извор: СРНА