latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:44 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

У Сијековцу 26. марта обиљежавање 25 година од страдања Срба (ВИДЕО)

У селу Сијековац у општини Брод 26. марта биће обиљежено 25 година од када су Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле стравичне злочине и у неколико наврата звјерски усмртиле 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца
Годишњица страдања Срба у Сијековицу (архив) - Фото: РТРС
Годишњица страдања Срба у Сијековицу (архив)Фото: РТРС

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да се ове године обиљежава 25 година од страдања Срба у Сијековцу, тужног и стравичног злочина који је озваничио почетак рата у БиХ.

Он је рекао да је Пододбор упутио позивнице свим највишим представницима органа власти Српске, свим Србима у заједничким органима власти БиХ, предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу и свим амбасадама које су акредитоване у БиХ да 26. марта присуствују обиљежавању.

"Ово је прилика да се поклоне цивилним жртвама рата страдалим у стравичном злочину који је починила једна друга војска /Хрватске/, заједно са домаћим муслиманско-хрватским снагама", рекао је Дуњић новинарима након састанка са представницима општине Брод, Српске православне цркве, полиције, борачке популације и осталих институција и установа.

Дуњић је рекао да ће програм обиљежавања овог значајног датума почети у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије, а након парастоса, полагања вијенаца и обиласка куће Миље Зечевић, којој су у Сијековцу убијени супруг и три сина, биће одржана и Духовна академија у средњошколском центру, у склопу које ће се обратити и званичници.

Начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је да Брод мора бити отворен град, али да се овај злочин не смије никада заборавити.

Предсједник Борачке организације Зоран Видић подсјетио је да је 26. март дан за сјећање на стравични злочин када је у Сијековцу за само сат времена убијено деветоро Срба, а у току 1992. године 46 Срба, цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ убијено је за сат времена девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције значајних историјских догађаја уврстио је страдање Срба у Сијековцу у календар историјских датума од републичког значаја.

Извор: Срна