latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:43 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Хрвати страхују због пријетњи Ердогана о избјеглицама, угрожен Балкан

Уколико се оствари пријетња турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да према Европи пусти милионе избјеглица, Хрватска страхује да би им се могла наћи на путу.

Експерти упозоравају да те пријетње нису испразне и не односе се само на Хрватску, већ на читав Балкан, а прије свега Македонију.

Демограф Стјепан Штерц сматра да ту пријетњу треба озбиљно схватити, док стручњак за ислам Ведран Обућина каже да је ријеч о Ердогановом популизму.

- Та прича неће тако једноставно завршити и сигурно је да о томе треба озбиљно разговарати. Питање миграција и њихово усмјеравање према Европи биће једно од кључних у догледној будућности - каже Штерц.

Додаје да се, с обзиром на специфичност, дужину и отвореност своје границе према сусједним земљама, Хрватска готово не може озбиљније поставити као, на примјер, Словенија и Мађарска.

Сматра да је то питање организованости самог МУП-а.

- Не знам каква је она, али оно што се види према ван и може ишчитати из изјава, коментара и анализа, не чини ми се да је то постављено на стратешко,м новоу озбиљности као у земљама сјеверније од Хрватске - закључио је Штерц.

Обућина сматра да се ту, прије свега, ради о уобичајеном Ердоганову популизму, који је највише усм,ерен на његове бираче у вези с предстојећим референдумом, а не толико о поруци Европи.

-Ако би се хипотетички, с љепшим временом, и догодило да дође до кретања становништва, мислим да ће оно опет бити налик на оном претходном, када су се они груписали на грчко-македонској граници. А и тада то неће бити тако организовани проток људи као прије двије године. Ако до тога дође, то би довело до тешких политичких посљедица на цијелом Балкану, прије свега у Македонији, као додатна тачка у тамошњем хаосу - навео је Обућина.

С обзиром на то да Македонија, како каже, нема владу, предсједник би требало да уведе ванредно стање.

- Срећом, ни једна страна тамо нема снаге за ратни сукоб. То се може одразити и на предсједничке изборе у Србији, а бугарска влада има одређене симпатије према Русији, што би Ердогана могло да спријечи да не отвара границу према Бугарској. А илегални преласци могли би остати на нивоу на којој их има и сада - закључио је Обућина.

Извор: Агенције