latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:31 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Почела кампања "Освјетлај образ и трактор" (ВИДЕО)

У Новом Граду је званично почела кампања „Освјетлај образ домаћине – означи трактор жутим ротационим свјетлом“. Циљ је повећање безбједности возача трактора на јавним путевима, као и поштовање прописа за безбједно управљање и превожење трактором. Организатори кампање су Ауто-мото савез, Агенција за безбједност саобраћаја и ресорна министарства.
Кампања "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом" -
Кампања "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом"

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић очекује да ће превентивна кампања "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом" имати позитивне ефекте јер почиње у вријеме интензивних пољопривредних радова кад је више трактора у саобраћају.

"Акценат је стављен на побољшање уочљивости трактора, што је и законска обавеза, али се трактористима скреће пажња и на друге сегменте приликом укључивања у саобраћај као што је обавеза прања возила након изласка из њива на путеве", рекао је Трнинић у Новом Граду, гдје је данас озваничен почетак републичке кампање.

Он каже да трактористи морају поштовати закон када је ријеч о сигнализацији и превозу путника на трактору. Министар је навео да се акција односи на трактористе, али и друге учеснике који у саобраћају долазе у контакт са возачима трактора.

Трнинић каже да Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске током године континуирано спроводе активности које имају задатак да повећају безбједност учесника у саобраћају.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић каже да је циљ кампање да ниједан трактор на путу не буде без жутог ротационог свјетла и на друге начине обиљежен и видљив ноћу.

"Подаци показују да се највећи број саобраћајних незгода у којима учествују трактори дешава током ноћи, а најчешће саобраћајна незгода је удар у задњи лијеви дио прикључног возила или задњи лијеви дио трактора, јер возач касно уочи трактор уколико није освијетљен или нема сигнализацију", каже Радовић.

Он је истакао да је циљ акције да сви трактори буду технички исправни, имају исправне уређаје за управљање, уређаје за кочење и уређај који спаја вучно и прикључно возило.

Кампања "Овјетлај образ и трактор" (Фото: РТРС)

Према његовим ријечима прошле године у Српској су страдала три возача трактора, а у 2015. години њих пет.

"У 40 одсто саобраћајних незгода у којима учествују трактори долази до превртања и уколико трактор нема кабину посљедице су трагичне", каже он.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић каже да кампања има симболичан назив. "Познато је да је наш народ познат као добар домаћин, држи до поштења и образа, зато и назив `Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом`, да се наш домаћин понаша одговорно и према себи и другим учесницима у саобраћају", рекао је Бабић.

Он је навео да се у посљедњих 15 година, колико трају превентивне акције, смањује број страдалих у Републици Српској.

"Мислим да Република Српска успијева у својој намјери да управља саобраћајним незгодама, а не да их препусти стихији", каже Бабић.

Он је навео да је прошле године у саобраћајним незгодама у Српској страдало 130 лица, што је још увијек далеко испод европског и просјека развијених земаља свијета.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је првентивна кампања почела у право вријеме. "Треба учинити све да буду сачувани људски животи и упознати трактористе колико је значајно да имају жуто ротационо свјетло", каже Дрљача.

Министар Трнинић је са Радовићем, Бабићем и Дрљачом уручио трактористима жута ротациона свјетла и свјетлоодбојне прслуке, након чега је у амфитеатру Културно-образовног центра одржано предавање о безбједном учешћу трактора у саобраћају.

Кампања ће трајати до 10. априла. Ову активност заједно спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенција за безбједност саобраћаја и локалне заједнице.

Сусрет са пољопривредницима из Новог Града и саобраћајно-образовно предавање организовали су Ауто-мото друштво "Уна" и општина Нови Град.

Извор: СРНА