latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

Клокић: Интерес Српске - безбједни производи на тржишту

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас у Бањалуци да је интерес Српске да се на њено тржиште пласирају безбједни производи.
Министарство економских односа - Фото: РТРС
Министарство економских односаФото: РТРС

Клокић је, с тим у вези, изразио задовољство данашњим представљањем јединствене базе са више од 1.660 важећих прописа Српске, који дефинишу техничке и друге захтјеве за производе и услуге.

"Министарство и Координационо тијело за инфраструктуру квалитета производа и услуга су активно радили на овом питању с циљем усклађивања прописа са прописима земаља у којима се ти производи пласирају", рекао је Клокић.

Предсједник Координационог тијела за инфраструктуру квалитета производа и услуга Српске Наташа Жугић истакла је да је суштина да база прописа буде доступна пословној заједници, надлежним институцијама и грађанима.

"Тренутно је у њој 1.667 важећих прописа, а циљ је да имамо информациону тачку за прописе како би привредници и будући улагачи у Српској могли да добију јасну информацију које прописе и стандарде треба да задовоље да би њихов производ стигао на наше тржиште", навела је Жугићева.

Она је додала да је циљ и да домаћи органи управе могу ефикасније да усклађују поменуте прописе са прописима Европске уније /ЕУ/, али и онима у земљама у окружењу с којима Српска тргује.

"То је значајно за нашу привредну заједницу и услов је процеса европских интеграција, јер ћемо убудуће све те прописе морати усклађивати и са правом ЕУ", објаснила је Жугићева, која је и стручни савјетник за европске интеграције у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу.

База од 1.667 важећих прописа састоји се од нових прописа Српске, донесених од маја 1992. године до данас, као и прописа преузетих из претходног система СФРЈ, који су још на снази до доношења нових прописа Српске.

База, коју је још у јануару утврдила Влада Српске, редовно се ажурира и налази на интернет сајту ресорног министарства и других републичких органа.

Извор: СРНА