latinica  ћирилица
15/03/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

Након Путиновог указа у Србију стиже пет или шест "мигова 29"

Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић каже да се још се не зна када ће у Србију стићи авиони "миг 29" из Русије и да ли ће то бити у марту како је раније планирано.

Објаснио је да ће тачан датум бити познат тек након указа предсједника Русије Владимира Путина и техничких усаглашавања.

"Стручне службе двије стране и надлежни органи интензивно раде на реализацији пројекта", рекао је Ненад Милорадовић за Радио Слободна Европа.

"Размишља се о томе да један од шест донираних 'мигова 29' буде ремонтован у Русији, из техничких разлога за потребан ниво радова на том авиону", рекао је помоћник министра одбране Србије.

Према његовим ријечима, стручне службе које су на техничком нивоу укључене у овај посао усаглашавају детаље који се тичу организације транспорта.

Милорадовић је нагласио да "авиони из Русије ускоро стижу и ту нема никаквих одлагања".

Додао је да "постоји више опција за долазак 'мигова'", али да је тренутно највјероватније да ће бити растављени у Руској Федерацији и допремљени транспортним авионима.

"А колико њих, пет или свих шест, зависи од тога да ли тај један 'миг 29' долази или ипак остаје тамо на ремонту, након чега би био накнадно испоручен. Планирано је да се они ремонтују у Ваздухопловном заводу 'Мома Станојловић' у Батајници, од стране заједничког тима руских и српских стручњака, а осим ремонта они ће обављати и све даље програмом планиране радове", навео је Милорадовић.

Додаје да се "за сада не зна како ће изгледати транспорт, да ли ће доћи и неко од руских званичника, као и да ли ће евентуално бити и свечаног дочека".

"Сада имамо прече ствари да размотримо и усагласимо. У сваком случају, то ће бити пропраћено на одговарајући начин. Из Русије долази тим који ће авионе истоварити и припремити за даље радове на аеродрому у Батајници. Затим ће доћи одговарајући тимови стручњака из две руске фирме који ће прво извршити припрему у самом заводу 'Мома Станојловић', и затим радити на ремонту и продужавању животног вијека тих авиона", рекао је Милорадовић.

План је да се прва фаза пројекта, да "мигови 29" из Русије уђу у оперативну употребу, сукцесивно спроведе у року од девет до 12 мјесеци.

"Први од тих шест авиона 'миг 29' требало би да полети у Ратном ваздухопловству Војске Србије шест мјесеци након доласка. Циљ програма, када говоримо о ширем аспекту овог пакета, јесте да се спроведе дуго припремано занављање (обнављање) способности контроле ваздушног простора Србије. Програм подразумијева да се са четири авиона 'миг 29' којима тренутно располажемо и шест донираних из Руске Федерације формира ескадрила која ће моћи да изврши ту мисију", навео је Милорадовић.

Објашњава да је "безбједно небо наша међународна обавеза и допринос европској безбједности, јер ћемо ми бити надлежни за 'ер полицинг' мисије изнад овог дијела европског неба".

Подсјећа се да овај војно-технички аранжман са Руском Федерацијом, како је раније званично саопштено, Србију кошта 185 милиона евра.

"У тај износ спада финансирање цијеле ескадриле од 10 авиона и свих радова на њима. Авиони из Русије се не наплаћују, шест 'мигова 29' су донација. Програм обухвата генерални ремонт и продужење рока службе за три године, а затим за још 10 година, за тих шест авиона и четири постојећа 'мига 29' Војске Србије. Затим, пакет модернизације у две итерације тих авиона, набавку потребне количине резервних дијелова, земаљске опреме, обуку, и набавке новог пакета савременијег ваздухопловног наоружања", рекао је Милорадовић.

Објаснио је да "у тај пакет спада модернизација којом ће се повећати способност тих авиона и обезбједити савремено ваздухопловно наоружање, као и опрема за њихово одржавање".

Радио Слободна Европа наводи да је набавка авиона из Русије, како кажу у Министарству одбране, један од два важна програма за поправљање способности војног ваздухопловства Србије. Други је недавно потписани уговор за набавку девет "Ербас" хеликоптера Х-145М.

"Осим за обнављање ваздухопловства војске и полиције, овај пакет нарочито је значајан због технолошке сарадње који тај уговор обезбјеђује. Односно, предвиђени су подизање одговарајућег ремонтног центра за хеликоптере у заводу 'Мома Станојловић' и његова интеграција, као и других елемената српске ваздухопловне индустрије, у сарадњу са таквим гигантом као што је 'Ербас'", рекао је Милорадовић.

Извор: РТС