latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Спор Аустрије са Турском могао би да се одрази на КФОР

Спор неколико европских земаља са Турском одражава се и на НАТО и његове партнере нечланице јер је Анкара блокирала све програме партнерства Алијансе у којима учествује Аустрија, а то би могло неповољно да се одрази на мисије на Косову, Авганистану и Медитерану, пише њемачки дневник "Велт".
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Позивајући се на неименоване изворе из високих кругова при НАТО-у, лист наводи да су турском блокадом погођени, прије свега, програми Партнерства за мир, у којима учествује 41 држава, међу којима је Аустрија, чији је контингент војника у саставу Кфора највећи међу земаљама које нису чланице НАТО-а.

Лист наводи да је више земаља партнера, као што су Шведска или Финска, у дописима генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу упозорило на озбиљне посљедице блокаде која долази од Анкаре.

"Дугорочно, ерозија наше интероперабилности може бити препрека нашој способности да учествујемо на важним вјежбама НАТО-а и подржимо операције Алијансе", наводи се у писму амбасадора Финске при НАТО-у Пирите Асунмаа, чија земља није чланица НАТО-а, преноси РТС.

Турска је реаговала блокадом на захтјев Аустрије за прекид приступних преговора са ЕУ, као и критику на рачун предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Извор: Срна