latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:19 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

Не постоји институционални оквир за учешће БиХ у мисијама ЕУ

БиХ још нема успостављен институционални и процедурални оквир за учествовање цивилних структура у операцијама ЕУ за управљање у кризним ситуацијама, изјавио је данас у Сарајеву замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

Крешић је подсјетио да је Споразум између БиХ и ЕУ о успостављању оквира за учествовање БиХ у операцијама ЕУ за управљање кризама потписан у септембру 2015, а да је ратификован у марту 2016.

"Потписивањем овог споразума створени су предуслови за успостављање оквира за учествовање представника институција из БиХ у операцијама ЕУ за управљање кризама", истакао је Крешић на отварању дводневне радионице о учествовању полицијских и државних службеника у операцијама ЕУ за управљање у кризним ситуацијама.

Он је рекао да је ова радионица један од почетних корака у том правцу, као и да ће у догледно вријеме настојати да се организује још сличних радионица како би се створили услови да се пружи активан допринос у процесу успостављања мира и стабилности у кризним подручјима.

"У том контексту, Министарство безбједности учиниће све што је потребно из своје надлежности, али очекујемо активно укључивање у овај процес и других министарстава", додао је Крешић.

Он је навео да је највеће напоре да се у БиХ успостави институционални и процедурални оквир за ове операције уложила невладина организација - Центар за безбједносне студије, која је у прошлости организовала неколико радионица о овој теми.

Крешић је рекао да је ово прва радионица коју организује неко тијело извршне власти у БиХ, којом се желе започети одређене активности како би се створили сви потребни предуслови за учешће, не само полицијских, него и других цивилних структура који буду потребни у мисијама ЕУ.

Амбасадор Словеније у БиХ Изток Грмек рекао је да словеначки експерти имају дугогодишњу сарадњу са безбједносним и полицијским тијелима у БиХ, те да су они ту како би помогли полицијским структурама да са колегама из Уније учествују у међународним мисијама.

Радионицу организује Министарство безбједности БиХ у сарадњи с министарствима унутрашњих послова Словеније и Чешке, уз финансијску и техничку подршку "Таиекса".

Извор: СРНА