latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:57 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Берковићи- библиотека пуна књига, али све мање читалаца (ВИДЕО)

Берковићи, као једна од најмањих општина у Источној Херцеговини, могу се похвалити квалитетном и добро опремљеном библиотеком. По броју књига и наслова с којима располаже, не би се постидјеле ни веће општине.
Берковићи - библиотека - Фото: РТРС
Берковићи - библиотекаФото: РТРС

У оквиру Народне библиотеке, Берковићи су недавно добили и простор за одржавање културних дешавања, који до сада нису имали.

Према евиденцији, књиге из Народне библиотеке у Берковићима користи око 450 читалаца. Дјеца овдашњих школа користе их периодично као лектиру, док су старији, углавном пензионери, стални корисници књижног фонда. Најтраженија је белетристика.

"Захваљујући општини, начелнику и другим људима који су нам излазили у сусрет да налазимо и обогаћујемо наш фонд актуелном књижевном грађом", каже Раде Којовић, директор Народне библиотеке у Берковићима.

Нажалост, у Народној библиотеци памте и већи број читалаца.

"Становници Берковића данас не читају много, нажалост, то је због превелике употребе интернета и других средстава комуникације", говори и Јелена Ђурић.

Библиотека у Берковићима располаже са двадесет четири хиљаде књига и око седамнаест хиљада наслова, што је, према неким процјенама, за средину каква је ова солидан фонд. Поручују- књигу ништа не може замијенити.

"Како вријеме буде пролазило мислим да ће и књига добијати оно мјесто које јој припада, бар што се тиче културе и уопште образовања", додаје директор библиотеке Раде Којовић.

У оквиру Народне библиотеке постоји и читаоница. А оно чиме се могу похвалити јесте и нововотворени простор у оквиру библиотеке, у којем ће се од сада одржавати сви културни догађаји у општини.