latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:45 ⇒ 16/03/2017 | 11:44 | Аутор: РТРС

Цвијановићева: Српска испунила свој дио обавеза према ММФ (ФОТО/ВИДЕО)

Почиње исплата подстицаја пољопривредницима. У петак би требало да буде исплаћено 10 милиона марака, а почетком сљедеће седмице још пет милиона, потврдила је премијерка Жељка Цвијановић, за нашу телевизију. Српска је испунила и свој дио обавеза премама ММФ-у. Чека се да то ураде и на БХ нивоу.
Цвијановић - Илахи - Фото: РТРС
Цвијановић - ИлахиФото: РТРС

Мада је дошло до застоја у реализацији аранжмана, и ММФ и Српска заинтересовани су за његов наставак, поручила је премијерка Жељка Цвијановић. Али то, каже, зависи од свих нивоа власти.

"Видећемо да ли ће доћи до усвајања Закона о акцизама, за шта су они заинтересовани. То је обавеза ПС БиХ и Савјета министара. Ми немамо додирних тачака с тим, ми смо свој посао одрадили у претходним процедурама, али то је обавеза која потпада у институције БиХ и од њих ће зависити'', истиче Цвијановић.

Министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић увјерен је да ће Савјет министара БиХ урадити дио посла који се од њих очекује. Повећању акциза у отвореном писму оштро су се успротивили пољопривредници. Премијерка каже да неће доћи ни до каквих повећања кад је ријеч о регресираном гориву које добијају као једну од подстицајних мјера из буџета. Крајем седмице почиње исплата подстицаја.

"У петак пољопривредницима треба да буде исплаћено 10 милиона марака везано за заостале обавезе, а почетком следеће недјеље још пет, да би средином сљедеће недјеље дошло до потписиавња споразума Министарства финансија БиХ везано за клириншки дуг'', додаје Цвијановић.

Сопоразум би убрзо требало да буде ратификован на нивоу БиХ, да би руска страна извршила своју обавезу у року 45 дана. Отплатни план подразумијева и редовну исплату текућих обавеза. Цвијановић је најавила да ће превоз свим буџетским корисницима за јануар бити исплаћен до краја ове седмице, а након тога и за фебруар.

Српска испунила свој дио обавеза према ММФ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Надимом Илахијем.

Саговорници су размијенили мишљење о прогресу у реализацији актуелног аранжмана БиХ са овом међународном финансијском институцијом, те другим актуелним политичким и економским темама.

Предсједница Владе Српске је овом приликом нагласила да је Влада Српске своје опредијељење да активно учествује у аранжману показала тиме што је свој дио обавеза испунила у децембру 2016. године, нагласивши потребу да сви нивои власти у БиХ испуњавају обавезе у оквиру задатих рокова како не би дошло до угрожавања програма с ММФ-ом.

На састанку је разговарано и о јучерашњој сједници Фискалног савјета БиХ, те другим актуелним темама у вези са спровођењем кључних мјера предвиђених Реформском агендом.

Овом приликом је констатовано и да је досадашња сарадња Владе Српске и ММФ-а била добра, а саговорници су изразили наду да ће коректна сарадња бити настављена и у наредном периоду.

Састанку је присуствовао и министар финансија у Влади Српске Зоран Тегелтија.

Раније данас премијерка Српске је  рекла да није оптимиста да ће на нивоу Бoсне и Херцеговине, у дефинисаном року до 24.-ог марта, бити усвојен нови Закон о акцизама, који је услов за наставак аранжмана с Међународним монетарним фондом, а који је јуче договорен на Фискалном савјету БиХ.

Након што су јуче на сједници Фискалног савјета БиХ, владе Српске и Федерације постигле сагласност да до краја марта буду усвојене измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ, премијерка Цвијановић тврди да није оптимиста да ће се рок до 24. марта испоштовати.

Тврди да, с обзиром на политичку нестабилност и неред који је изазвао Изетбеговићев експеримент с ревизијом пресуде, не дјелује да ће институције БиХ бити продуктивне и да ће одрадити тај посао прије задатог рока.

"Ми смо на Фискалном савјету имали обавезу да се око тога усагласимо након што је прије пар мјесеци такав договор био блокиран од Федерације БиХ, и то смо урадили јуче, чиме се наша мисија завршава. Да ли ће закон бити усвојен, то не зависи од ентитета, већ од Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ”, навела је Цвијановићева. 

Цвијановићева је напоменула да је ниво БиХ, исто као и ентитети, прихватио Реформску агенду, за коју је везано и Писмо намјере са ММФ-ом, и ту су јасно алоциране обавезе. Осврћући се на коментаре да ће без новца ММФ-а доћи до колапса система, премијерка Српске је нагласила да то напросто није тачно.

"Сигурно је да би се неке буџетске обавезе лакше извршавале уз новац ММФ-а, али он није пресудан. Прошле године умјесто двије, повучена је само једна транша, а ове године је изостала и фебруарска, што значи да ионако не постоји никаква извјесност у редовном повлачењу транши”, каже премијерка Српске.

Што се тиче самих акциза, Цвијановићева истиче да је та обавеза везана и за Европску банку за обнову и развој, од чега зависи и финансирање великих саобраћајних пројеката. Али да то више погађа Федерацију БиХ, него Републику Српску.

Делегација ММФ-а задовољна реализованим активностима

Министар финансија Републике Српске, др Зоран Тегелтија разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), предвођеном шефом Мисије Надимом Илахијем о активностима које је Република Српска до сада успјешно реализовала на основу Писма намјере и које се настављају у планираним роковима.

Мисија ММФ-а је током данашњег сусрета, као и током тродневних разговора вођених на техничком нивоу у Министарству финансија, изразила задовољство степеном напретка испуњених мјера и исказала интересовање за регулативу у финансијском сектору и области фискалне политике, с посебним акцентом на доношење Закона о акцизама и Закона о Агенцији за осигурање депозита на нивоу БиХ.

Тегелтија са делегацијом Међународног монетарног фонда

Овом приликом, представници Министарства финансија су истакли да је приједлог Закона о Агенцији за осигурање депозита БиХ у појединим дијеловима у супротности са Законом о банкама Републике Српске, те да су о томе обавијештени предлагачи од којег се очекује да уважи мишљење Републике Српске.

Представници Министарства финансија упознали су мисију са активностима на ширењу трезорског система на здравствене установе, као и о припремама које се односе на Меморандум о разумијевању у погледу финанијске стабилности.

Извор: РТРС/Срна