latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:30 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: Радојичић повукао одлуку о именовању начелника одјељења

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић повукао је јутрос са сједнице Скупштине града приједлог одлуке о именовању начелника одјељења у Градској управи, те ће и даље остати у статусу вршилаца дужности.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је рекао да садашњи вршиоци дужности начелника одјељења својим обавезама морају приступити са много више активизма и резултата. Он је донио нову одлуку о њиховом ангажману на око 35 нових пројеката.

"Већина носилаца послова на тим пројектима су управо вршиоци дужности начелника и од њих очекујем јасне и конкретне резултате", рекао је Радојичић.

Он је додао да нека одјељења Градске управе тренутно веома споро рјешавају повјерене задатке.

Због одлуке о "Топлани" лобији спремни на угрожавање безбједности

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је питање изградње нове "Топлане" на дрвну сјечку најважнија одлука за ову годину, због које се градска администрација судара са опасним лобијима, који су спремни и на угрожавање безбједности.

Радојичић је рекао да на данашњој сједници Скупштине града одборници треба да донесу одлуку да се упути јавни позив за избор стратешког партнера за градњу нове Топлане.

"За грађане би то требало значити оптимистичку верзију рјешења да у току ове године добијемо комплетно ново постројење на нови енергент на дрвну сјечку, те да наредне сезоне заборавимо на главобољу, која се зове мазут", рекао је Радојичић новинарима у току скупштинске паузе.

При томе, додао је он, имамо и нову "Топлану", која испоручује топлотну енергију 24 часа дневно.

Према његовим ријечима, пројекат иде у корист свим грађанима, који су изгубили повјерење у ово предузеће и који су се искључили са постројења, јер нису знали да ли ће уопште бити гријања.

"Град треба и да има користи од ове одлуке, јер сваке године, на овај или онај начин, кроз разне гаранције и дугове, 'Топлани' помажемо са десетинама милиона КМ. То је све отишло на куповину мазута, односно на увоз енергента који је скуп", рекао је Радојичић.

Он је истакао да ће се градњом нове топлане на дрво постићи да домаћа фирма купује домаћи енергент, те изразио неразумјевање за отпор, осим уколико је ријеч о лобију.

"У вези са овом темом, као и када је ријеч о грађевинству, градска администрација се судара са опасним лобијем, који је спреман чак и на угрожавање безбједности свих оних који су у овој причи, каже Радојичић.

Он је упозорио да су лобији врло богати и врло моћни, те у прилици да купују људе на терену.

"Не вјерујте у све што чујете, јер невјероватна је количина отпора која се пружа према сваком покушају да се уведе ред у неку област", навео је Радојичић.

Он је истакао да ће одборници расправљати и о Приједлогу одлуке о аплицирању за учешће Града Бањалука у програму "Европска пријестоница културе 2024." године, који је врло значајан за област културе.

"Овај пројекат требало би да цијелу ову област подигне на виши ниво, јер је пред нама наредних осам година посла на томе", рекао је Радојичић.

Шеф клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић оцијенио је да је, имајући у виду тренутно стање у предузећу "Топлана" и чињеницу да краткорочне и дугорочне обавезе овог предузећа износе око 85 милиона КМ, промјена енергента у овом моменту једино могуће рјешење.

"Јавни позив за избор стратешког партнера за градњу нове 'Топлане' јесте покушај да ово предузеће у наредном периоду функционише. На овај начин се покушава стабилизовати систем топлане", оцијенио је Босанчић.

Независни одборник у Скупштини града Зоран Талић замјера што нико до сада није дао писану гаранцију да ће бити довољно новог енергента за бањалучку топлану.

Наводећи да ће предложити три рјешења за проблем "Топлане", Талић је рекао да би добро рјешење било градња малих хидроелектрана на Врбасу, које би шест мјесеци могле гријати Бањалуку, а шест мјесеци правити струју и на тај начин бити самоодрживе.

"Имамо заинтересоване инвеститоре који су спремни саградити спалионицу смећа и да тако производимо и топлотну и електричну енергију", појаснио је Талић, говорећи о другом рјешењу.

Он је додао да је трећи приједлог гасификација Бањалуке, наводећи да му није јасно зашто се од тог рјешења, које је можда, како каже и најбоље, толико бјежи.

"Јесам за промјену енергента, али авантура са изградњом нове топлане на дрвну сјечку је доста неизвјесна. Требало је да се укључи шира стручна и компетентна јавност, како би пронашли право рјешење", рекао је Талић

Извор: СРНА