latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:36 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Дошло вријеме да Турска преиспита споразум са ЕУ о мигрантима

Турски министар за питања ЕУ Омер Челик поручио је да је дошло вријеме да Турска преиспита споразум о миграцијама који је постигла с тим блоком јер је, како наводи, постало јасно да Унија неће заузети праведан став кад је ријеч о њеном обећању да ће Турцима укинути визе.
Омер Челик (Фото: variety.com) -
Омер Челик (Фото: variety.com)

Омер Челик је касно синоћ Ројтерсу поручио и да холандске инвестиције у Турској нису угрожене недавним дипломатским спором између две земље.

Гнев Анкаре је, објаснио је турски министар, усмјерен према холандској влади, а не према холандском народу нити компанијама.

Иако је потпредсједник турске владе рекао да би Турска Холандији могла да уведе и економске санкције, Челик је истакао да Анкара позива привреднике широм света с поруком да је Турска безбједна земља за инвестиције.

"Тај позив се односи и на холандске бизнисмене који инвестирају, послују и отварају радна мјеста у Турској. Они дефинитно нису дио кризе", рекао је Челик.

Прецизирао је да приватни сектор, пословни свијет, туристи и холандски народ нису дио новонастале кризе.

Турска је у понедјељак суспендовала дипломатске односе на високом нивоу с Холандијом, протјеравши амбасадора те земље и забранивши слијетања авиона са дипломатама у знак освете због тога што је Холандија забранила министрима из Анкаре да се обрате Турцима који тамо живе на скуповима поводом предстојећег турског преферендума о проширењу предсједничких овлашћења.

Холандија и Њемачка су забраниле такве скупове, позивајући се на разлоге везане за јавну безбједност, подсјећа британска агенција.

Извор: Taнјуг