latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:15 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Црнадак: Вучићев долазак знак искрене жеље Србије за добре односе са БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је као добру вијест што је премијер Србије Александар Вучић потврдио долазак на сутрашњи самит у Сарајеву, истичући да је то знак да постоји искрена, практично безусловна жеља Србије да са БиХ гради још боље односе.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"Посјета Вучића значајна је због јачања односа Србије и БиХ, те и стога да се коначно успостави прави бошњачко-српски дијалог, који мора да буде садржајнији да би ситуација и између двије земље и у региоону била дугорочно стабилна", рекао је Црнадак за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, посјета премијера Србије битна је и због тога што ће на столу бити питања у вези са конференцијом о западном Балкану у Трсту и што ће помоћи добијању више новца за регионалне пројекте.

Црнадак је рекао да је посебно битно што је Вучић своју одлуку о доласку на самит у Сарајево саопштио прије него што је стигла одлука Међународног суда правде у Хагу, о одбијању захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Министар иностраних послова БиХ сматра да је након одлуке Хашког суда потребно да се БиХ врати на пут реформи и настави процес интеграција.

"Знам да је једна од обавеза која је пред нама и провођење пресуде `Сејдић-Финци`, што подразумијева измјене Изборног закона БиХ", рекао је Црнадак и подсјетио, да представници хрватског народа имају одређене приједлоге и амбиције о томе.

Он инсистира да се у разговоре о измјенама Изборног закона уђе мирно и да се у нормалној атмосфери размотре приједлози.

Говорећи о заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Хрватске, Црнадак је рекао да ће из угла Министарства иностраних послова у центру пажње бити споразум о европском партнерству који подразумијева формални оквир када је у питању подршка БиХ на путу европских интеграција те формирање међудржавних тијела и праћење те сарадње.

"Ако бих гледао из угла некога ко у Савјету министара БиХ представља Републику Српску, апсолутни приоритет је почетак изградње моста на Сави код Градишке. То је тренутно можда и најважнији, капитални инфраструктурни пројекат који се дешава између Хрватске и БиХ", закључио је Црнадак.

Извор: Срна