latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:11 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Изложба из фото-албума Драгана Николића

Изложба посвећена Драгану Николићу отворена је синоћ у Установи културе Пароброд у Београду.
Из фото-албума Гаге Николића (Фото: Z. Jovanović) -
Из фото-албума Гаге Николића (Фото: Z. Jovanović)

Посјетиоци могу видјети глумчеве фотографије настале током снимања многобројних филмова, пловидбе ријеком или уживања у кафани уз трубаче.

- Назив изложбе, "Википедија", је прије свега, метафора за нове нараштаје који треба да имају минимално знање не само о Драгану Николићу, него и о свим поп иконама наше културе - рекао је аутор поставке Златко Црногорац.

Појаснио је да их је монографија "Господин мангуп" понукала да се на сличан начин одуже великану српског глумишта и направе ову изложбу.

Уредница монографије Радмила Станковић подсјетила се дружења са Гагом Николићем.

- С њим сам радила свој први интервју, а иза његовог искреног осмјеха и сјајних очију никада се нису видјели бол и туга. Цијелог живота био је прави лик из литературе који штити слабије, помаже и труди се да нико не буде увријеђен - испричала је уредница.

Композитор Драган Симјановић препричао је детаље посљедње сарадње с Николићем.

- Маркетиншка агенција хтјела је да направи спот с мојом музиком из "Националне класе". Пристао сам само под условом да у споту учествује и Гага. Прихватио је и цио хонорар је уступио за лијечење једне болесне дјевојчице. То вам много говори о Гаги - рекао је он.

Осим фотографија, изложба садржи колекцију Николићевих личних предмета које је уступила његова супруга Милена Дравић, а који приказују глумчеве афинитете према ријеци, животу у Паризу, стрипу и књигама.

- Гага је за мене био много више од пријатеља. Пола живота смо провели заједно у истом крају и дружили се скоро до посљедњег дана. Пили смо свакодневно прву јутарњу кафу, али мислим да човјек мора да има неки дио своје интиме који задржи за себе и који не дијели ни са ким - рекао је глумац Горан Султановић.

Извор: Вечерње новости