latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:06 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Изетбеговић да се бави проблемима у ФБиХ и престане оптуживати Србе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић треба да престане да оптужује Србе и Српску, те да се окрене рјешавању проблема у Федерацији БиХ и у својој политичкој партији - СДА.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је истакао да је, након неуспјелог покушаја ревизије пресуде против Србије, потребно смиривање тензија у БиХ и окретање ка стварним проблемима грађана.

"Чињеница је да се у овом случају покушало дјеловати ван институција, да је било злоупотребе положаја и рјешавања питања права и правде с позиције приватног лица, те лажно представљање. Дакле, има много елемената за кривичну или неку другу одговорност, али мислим да би ситуацију требало смиривати", рекао је Чубриловић за "Еуроблиц".

Он се нада да ће Тужилаштво БиХ, након што је покренут кривични поступак, бити ефикасно, као што је било у случајевима када су били тужени Срби и Република Српска и да ће ставити тачку на случај ревизије пресуде.

Чубриловић сматра да је кривичне пријаве против Изетбеговића и бившег агента БиХ у Међународном суду правде у Хагу Сакиба Софтића, уз правосудне институције БиХ, требало доставити и правосуђу Републике Српске.

Извор: Срна